Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

PRVI U POVIJESTI Predsjednik koji će odgovarati za 3.000 ubojstava, progona i silovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu danas je počelo suđenje bivšem lideru Obale Bjelokosti, Laurentu Gbagbu, koji je prvi predsjednik neke države pred tim sudom.

Laurent Gbagbo odgovarat će za zločine protiv čovječnosti zbog ubojstva, progona i silovanja 3000 ljudi u nasilju koje se dogodilo nakon izbora 2010. godine. Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda (ICCI ga tereti da je, nakon što je poražen na demokratskim izborima u studenom 2010. od protukandidata Alassane Ouattara, kovao urotu i pokušao zadržati vlast pod svaku cijenu.

Gbagbo, koji danas ima 70 godina, zajedno sa bivšim šefom policije Charlesom Ble Goudeom, odgovarat će za ubojstva, progon i silovanja. Tužiteljstvo je protiv njih prikupilo 5300 dokaza, stotine videa i svjedočenja žrtava. Diljem Obale Bjelokosti postavljeni su veliki televizijski ekrani na kojima će stanovnici moći pratiti suđenje bivšem predsjedniku u dalekoj Nizozemskoj.

No, oko 1500 Gbagboovih pristalica najavilo je dolazak i prosvjed pred sudom u Haagu. ICC još uvijek traga za njegovom suprugom, Simone, također zbog zločina protiv čovječnosti, no ona je osuđena na 20 godina zatvora u Obali Bjelokosti, a vlada je ne želi izručiti međunarodnom sudu, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zločin protiv čovječnosti Laurent Gbagbo prebačen u Den Haag Slika nije dostupna Divi se i Šešelju Mladića će braniti ruski odvjetnik koji negira zločin u Srebrenici

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene