Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin protiv čovječnosti

Laurent Gbagbo prebačen u Den Haag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo, protiv kojega je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje, transferiran je u Den Haag u srijedu i bit će prvi bivši šef države kojem će ICC suditi od osnutka.

ICC je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom Gbagbovim odbijanjem da preda vlast Alassani Ouattari nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine. U tom je ratu ubijeno više od tri tisuće ljudi.

Gbagba su uhitile snage odane Ouattari, uz podršku francuske vojske, u travnju. On je u utorak helikopterom prevezen sa sjevera Obale Bjelokosti gdje je bio u kućnom pritvoru do zračne luke i otamo u Rotterdam kamo je stigao u srijedu ujutro. U konvoju je zatim prevezen u pritvor u Den Haagu.

Laurent Gbagbo, koji je u noći s utorka na srijedu prebačen u pritvor Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, suočava se s optužbom za zločine protiv čovječnosti po četiri točke, objavio je u srijedu sud.

'Laurentu Gbagbu pripisuje se individualna kaznena odgovornost kao neizravnog supočinitelja zločina protiv čovječnosti zbog ubojstava, silovanja i drugog seksualnog nasilja, progona i ostalih djelatnosti protiv čovječnosti', objavio je ICC u priopćenju.

ICC je potvrdio da je Gbagbo stigao u sudski pritvor koji se nalazi u zatvoru u Scheveningenu u predgrađu Den Haaga. Prvo saslušanje, namijenjeno provjeri identiteta osumnjičenog, upućivanju u prava i navođenju zločina za koje ga se optužuje, "održat će se uskoro", istaknuo je ICC.

ICC je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom Gbagbovim odbijanjem da preda vlast Alassani Ouattari nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine. U tom je ratu ubijeno više od tri tisuće ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivana Petrović i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) U iščekivanju presude Karadžiću Ivana Petrović iz Haaga, Andrija Jarak iz Srebrenice: "24 godine majke pate. Majke Bošnjakinje, majke Hrvatice i majke Srpkinje" Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Migrant o užasu kojeg se nagledao Potresna priča o četiri izgubljene godine: "Ne bih to više ponovio ni za što na svijetu. Poniženja koja sam doživio nisu za ljude"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene