Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica kurdskih militanata u samoubilačkom napadu u subotu su se kamionom punim nafte zabili u postaju turske policije na istoku Turske, rekli su izvori iz turske vojske.


Nakon eksplozije koja je označila oštru eskalaciju separatističkog nasilja drugi pripadnici ilegalne Kurdske radničke stranke (PKK) napali su postaju, a vojska je odgovorila operacijom podržanom iz zraka, rekli su izvori.

Vezani članci Domagoj Mikić na Markovu trgu Nakon deset mjeseci složen mozaik bezumnog čina na Markovu trgu, barikade i dalje ostaju: "Motiv napada još uvijek nije poznat" Očevid na Markovu trgu nakon pucnjave DORH utvrdio: Napad na Markovu trgu u listopadu bio je čin terorizma

Dvojica militanata ubijena su no nisu priopćene pojedinosti o broju stradalih.

Turske oružane snage pozvale su na izvođenje operacije na sjeveru Iraka kako bi se obračunalo s militantima koji tamo imaju bazu a veliki napad mogao bi povećati pritisak na vladu da se suglasi s takvom operacijom.

Premijer Tayyip Erdogan, koji izlazi na izbore idućeg mjeseca, rekao je da se slaže s vojskom glede sjevernog Iraka i da bi operacija mogla biti pokrenuti ako će biti nužno ali nije sazvao parlament kako bi odobrio takav potez.

Sjedinjene Države, koje kao i Ankara PKK smatraju terorističkom organizacijom, izjavile su da se protive prekograničnoj operaciji u razmjerno stabilni sjever Iraka.