Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijesni Kurdi

Video kruži društvenim mrežama: "Raskomadali su tijelo naše ratnice i igrali se njezinim truplom. Borila se do smrti"

Ubijena Barin Kobani (Foto: AFP)
Ubijena Barin Kobani (Foto: AFP) Foto: Afp
Kurdske snage u Siriji objavile su u petak da su pobunjenici koje podržava Turska osakatili jednu od njihovih pripadnica, prema videosnimci koja kruži društvenim mrežama.

Turska je prošlog mjeseca počela kopnenu i zračnu vojnu kampanju protiv kurdskih boraca koji kontroliraju sjeverozapadnu sirijsku regiju Afrin na granici s Turskom, čime se otvorio novi front u sirijskom sukobu koji će uskoro ući u svoju osmu godinu.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Ilustracija Bombaški napad Racije širom Turske: Uhićeno 145 osoba osumnjičenih za povezanost s kurdskim militantima

Kurdska vlast na sjeveroistoku Sirije tvrdi da je Barin Kobane, pripadnica kurdske paravojske YPJ, ubijena što su učinili pobunjenici koje podržava Turska i "igrali se s njezinim truplom te ga raskomadali" pred kamerama. YPJ je ženska formacija kurdskog YPG-a.

"Smatramo da je za ovaj odvratan čin odgovorna turska vlada. Salutiramo duši ratnice za slobodu", objavili su Kurdi.

Videosnimka koja kruži internetom prikazuje krvavo tijelo na podu, a čini se da su dijelovi njezinog torza odrezani.

Snimka je izazvala bijes kurdske populacije na sjeveru Sirije.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, tvrdi da je Kobane ubijena tijekom borbe na sjeveru Afrina u blizini granice s Turskom.

Ubijena ratnica imala je 23 godine, a YPJ-u se pridružila 2015., otkrio je pripadnik YPG-a koji je dodao da je stradala uz tri ostale pripadnice blizui grada Bulbula. Kobane je bilo njezino ratničko ime.

"Barin se nije predala. Borila se do smrti", istaknula je Amad Kandal, pripadnica YPJ-a, prenosi afp. "Ovakvo ponašanje će samo pojačati našu odlučnost u pružanju otpora, sve do pobjede", dodala je Kandal i poručila da takvo postupanje "podsjeća na Islamsku Državu i smaknuća koja je ta skupina činila u Kobaneu".

Mustafa Bali, predstavnik za medije u Demokratskim snagama Sirije napisao je "Zamislite barbarstvo tih osvajača s truplima naših kćeri. Kako će se tek ponašati ako zauzmu naše četvrti?"

Kurdska milicija odigrala je ključnu ulogu u borbi protiv Islamske dražve u Siriji. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene