Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sadašnja kriza Europske unije neke podsjeća na slučaj bivše Jugoslavije.


Jugoslavija je bila konfederacija koja je tvrdila da će zauvijek zaustaviti ratovanja koja su dijelila narode, postojala je zajednička valuta i slobodno kretanje rada i kapitala, no ipak se raspala i eskalirao je sukob, piše Washington Post. 

Vezani članci Članice EU videjele su što treba mijenjati u opskrbi ljekova uslijed nestašice u koronakrizi Iz Europarlamenta odgovaraju na izazov nestašice lijekova: ''Čovjek mora biti u središtu naših politika'' Slika nije dostupna 'EU će se demokratizirati ili raspasti'

Dodaje kako se Jugoslavija raspala 1991. godine, sukobima krvavijima od onih u Drugom svjetskom ratu. 'Danas se u Europi ne događa samo ekonomska i financijska kriza. Pitanje je može li uopće nakon kraja hladnog rata bilo koja multinacionalna konfederacija preživjeti na području između Urala i Atlantika?'

Washington Post pita se kako Europska unija može izbjeći sudbinu propasti svakog dosadašnjeg carstva ili konfederacije u europskoj povijest. Navodi još sličnosti Jugoslavije i Europske unije.

>> Kina razmišlja da pomogne u rješavanju europske dužničke krize

Navodi kako je i Jugoslavija pokušavala sistemski urediti odnose među svojim narodima, no ipak sve izmjene ustava, zakoni i smjene političara nisu uspjele zaustaviti međusobna rivalstva.

Ono što je Jugoslaviju koštalo glave, jest drastična štednja na koju je država bila prisiljena, zbog prevelikog zaduživanja u 80-ima. Čim su računi došli na naplatu, mjere štednje samo su poduprle političke faktore.

Nije puno različita situacija u kojoj se danas nalazi Europska unija. Postoje dvije opcije; jedna je raspad, a druga je opcija 'više Europe'. Radi se o konceptu koji tvrdi da je jedini lijek za bolest današnice čvršća veza između zemalja članica.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.