Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti rastu

Ukrajina uvodi vize Rusima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti na Krimu rastu u posljednja 24 sata. U Sevastopolju su pripadnici krimskih obrambenih snaga upali u sjedište ukrajinske mornarice. Ranije je u pucnjavi ubijen ukrajinski i krimski vojnik, a još dvoje krimskih vojnika je ranjeno.

19:20 - Nakon što su Ukrajinci pokrenuli proces uvođenja viza za Ruse, o istom koraku razmišljaju i Rusi.

Pročitajte i ovo Jill Dando Tko je na snimci? Novi trag u ubojstvu omiljene britanske voditeljice: Sumnjaju da joj je presudio poznati srpski zločinac Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

18:50 - Aktualni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov Rusima je postavio ultimatum. Ne puste li admirala Sergija Gajduka te ostale vojne i civilne taoce, vlasti će biti prisiljena poduzeti odgovarajuće korake 'tehničke i tehnološke naravi', piše AFP.

18:00 - Ruske vojne snage započele su zračne vojne vježbe na sjeverozapadu zemlje u blizini bivših sovjetskih baltičkih republika i članica NATO-a koje su vrlo oprezne nakon ruske aneksije Krima. Vježbe u kojima sudjeluju borbeni zrakoplovi vode se u regijama koje ne graniče s Ukrajinom. Visoki ruski vojni izvor rekao je da su vježbe planirane još u prosincu prošle godine i da nemaju političkog značaja. Agencija Interfax javlja da u vježbama sudjeluje više od 40 zrakoplova tipa MiG i Suhoj te da se odvijaju u regijama među kojima je Lenjingradska, koje graniče s teritorijem članica NATO-a Estonijom i Finskom te Kareliju koja ima dugačku granicu s Finskom.

17:00 - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova predložila je uvođene viznog sustava za državljane Ruske Federacije.

Rusija gradi most prema Krimu vrijedan 3 milijarde eura

09:13 - Pripojenje Krima Rusiji 'protivno je međunarodnom pravu', upozorio je izvršni predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Didier Burkhalter. 'Švicarski ministar vanjskih poslova i predsjednik OESS-a Didier Burkhalter smatra da najnovije mjere koje je u utorak poduzela Ruska Federacija glede statusa Krima predstavljaju kršenje temeljenih obveza OESS-a te nisu u skladu s međunarodnim pravom', objašnjeno je u priopćenju u noći s utorka na srijedu.

Naglasio je da 'događaji od utorka ne smiju značiti prekid diplomacije u prevladavanju krize'. 'Iskren i pošten dijalog te napori uloženi u izgradnju mostova sada su važniji nego ikada', piše u priopćenju.

8:40 RT prenosi kako su u ukrajinsku mornaričku bazu u Sevastopolju upali prosvjednici, koji su se ispred nje okupili u prosvjedu od 8 sati. Prema njihovom pisanju radi se o nekoliko tisuća prosvjednika, koji su probili ogradu, upali u bazu i zamjenili zastave ukrajine s ruskom i zastavom sv. Andrije. Trenutno prosvjednici pregovaraju s ukrajinskom mornaricom, dok ruska vojska nema ulogu u tim pregovorima.

8:20 Fotograf agencije Associated Press koji se nalazi na Krimu u Sevastopolju, izvještava kako je svjedočio upadu krimskih obrambenih snaga u sjedište ukrajinske mornarice u tom gradu.

Jedan pripadnik snaga za samoobranu Krima je poginuo, a dvojica su ranjena kad je na njih otvorena vatra u glavnom gradu Krima Simferopolju, javila je ruska novinska agencija Itar tas.

Jedan ukrajinski vojnik preminuo je od posljedica ranjavanja u pucnjavi prilikom napada na vojnu bazu na periferiji Simferopolja u utorak, izjavio je glasnogovornik ministarstva odbrane Vladislav Seležnjov.

Vatra je otvorena u dva pravca na samoobrambene snage, koje su provjeravale dojavu o prisustvu naoružanih osoba u nedovršenoj zgradi, kao i u smijeru ukrajinske vojne jedinice, koja je stacionirana u blizini, prenosi RT. Lokalna policija izvjestila je kako se vjerojatno radilo o snajperskoj vatri.

'Ja ne bih, da sam na vašem mjestu, sada ulagao u ruske dionice'

"Samoobrambene snage dobile su dojavu da je primjećena grupa naoružanih osoba u nedovršenom objektu. Vatra je otvorena na njih tijekom provjere", rekao je izvor iz Ministarstva unutarnjih poslova Krima.

Nešto ranije je Ukrajina vojnicima na Krimu odobrila upotrebu oružja radi zaštite života.

Dužnosnik ukrajinske vojske Vladislav Seležnjov izjavio je ranije da je jedan vojnik poginuo u napadu na bazu u Simferopolju na Krimu, dok je kapetan ranjen.

Seležnjov je kazao da nije jasno tko je izveo napad, ali je napadače opisao kao "nepoznate vojnike, u punoj opremi i prekrivenog lica", prenosi britanska agencija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene