Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žestoki napadi

Loše vijesti Instituta za rat: Rusi započeli veliku ofenzivu, ali najgore se tek očekuje?

Doneck
Doneck Foto: Afp
Institut za rat je objavio izvješće o ratu u Ukrajini. Kako stvari stoje, donosi loše vijesti za obrambene snage - Rusi navodno preuzimaju inicijativu na bojišnici.

"Ruske snage ponovno su preuzele inicijativu u Ukrajini i započele svoju sljedeću veliku ofenzivu u Luhanskoj oblasti. Tempo ruskih operacija duž linije Svatove - Kreminna u zapadnoj oblasti Luhansk značajno se povećao tijekom prošlog tjedna, a ruski izvori naširoko izvještavaju da konvencionalne ruske trupe napadaju ukrajinske obrambene linije i neznatno napreduju duž granice Harkivske i Luhanske oblasti, posebno sjeverozapadno od Svatova u blizini Kupjanska i zapadno od Kreminne", stoji u izvješću Instituta za rat.

Predanost tri glavne ruske divizije ofenzivnim operacijama u ovom sektoru ukazuje na to da je ruski napad započeo, čak i ako ukrajinske snage zasad sprječavaju ruske snage u osvajanju značajnijih dobitaka.

Pročitajte i ovo Charles III i Volodimir Zelenski Dramatičan govor Zelenski se susreo s kraljem Charlesom: "Imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo"

"Ruska ofenziva vjerojatno još nije dosegla svoj puni tempo", pojašnjava se u izvješću, ali ovime je već označen kraj perioda ukrajinske inicijative započet u kolovozu 2022. u korist Rusije, koja sada postavlja uvjete bitki.

U izvješću se navodi kako je zapovjedništvo narodne milicije Donecke Narodne Republike preuzelo kontrolu nad ruskim topničkim bataljunom uoči inicijative, što doprinosi ovom zaključku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove sankcije Rusiji Deseti paket sankcija Rusiji: "Putin neće postići svoje ciljeve"

"Prijavljena podređenost ruskog mobiliziranog osoblja formacijama DNR-a također bi mogla sugerirati da rusko vojno zapovjedništvo možda nastavlja s naporima da integrira ad hoc formacije DNR-a i Luhanske Narodne Republike (LNR) u ruske oružane snage, ali će se vjerojatno suočiti sa značajnim poteškoćama", napisali su u izvješću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene