Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjet hladnoće minus 25

Reporter Dnevnika Nove TV posjetio najhladnije mjesto u Hrvatskoj: Kako je živjeti i raditi na tim temperaturama?

Aktualno Galerija Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 5 Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 4 Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 3 Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 2 Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Život na najhladnijem velebitskom vrhu - 1 Galerija 1/5 >>
Mislite li da vam je ovih dana hladno na ulicama gradova i sela? Da je temperatura zraka od nekoliko stupnjeva ispod nule sibirska hladnoća? Riječka ekipa Nove TV, reporter Marko Balen i snimatelj Dževad Bećar provjerili su kako je živjeti na osjetu hladnoće od 30 stupnjeva ispod nule, na najpoznatijem velebitskom vrhu - Zavižanu.

Zavižan se i danas probudio s najnižom temperaturom zraka u Republici Hrvatskoj. Ekipa Dnevnika Nove TV došla je provjeriti kako je živjeti i raditi na ovim polarnim temperaturama.

Danas u sedam sati ujutro izmjerena je temperatura od -15 s udarima vjetra od 8 metara po sekundi - osjet hladnoće -24, -25. Kažu, jučer ujutro bilo je još hladnije, osjet hladnoće bio je -30 Celzijevih stupnjeva.

"Osjetno je zatoplilo, za cijeli jedan stupanj, sad je minus dvanaest. Prvi ste nakon nedjelje, ja sam inače poznat da ne volim preveliko društvo, pa je meni super", našalio se Drago Vukušić, motritelj DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Medvjed u NP-u Sjeverni Velebit DOZNAJEMO DETALJE VIDEO U našem nacionalnom parku uočen veliki medvjed: "Ne znamo koliko ih je"

Da bi utvrdio koliko je hladno - reporter ostavlja dva kokošja jaja u snijegu, podno planinarskoga doma na Zavižanu. Vratit će se za neko vrijeme vidjeti jesu li jaja kakva bi trebala biti ili su duboko smrznuta. Nakon sat vremena - jaja su se gotovo u potpunosti zaledila.

"Najniža izmjerena temperatura je -28 stupnjeva, a ona koju sam ja doživio je -26. Generacijama su Vukušići ovdje, još malo pa će 61 godinu biti", kaže motritelj DHMZ-a.

Pročitajte i ovo Dolina smrti JOŠ TRAJE POTRAGA VIDEO Događa se jednom u 1000 godina: Oluja poharala najtoplije mjesto na svijetu, bujica nosila sve pred sobom

Sada, zimi, sjeverni Velebit, pa tako i njegov najpoznatiji vrh - Zavižan posjećuju tek iskusni planinari.

"Imamo tragove medvjeda. Iako ljudi misle da medvjed spava zimski san, oni ne spavaju na taj način da hiberniraju, već se zavuku pa po potrebi svako toliko izlaze van, pa ih znamo sresti", kaže Vedran DevČić iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene