Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Robert Anic/Pixsell

Stotine ileganih migranata koji već danima borave na otvorenome u okolici Bihaća sada štrajkaju glađu i odbijaju prihvatiti privremeni smještaj u šatorima koje je postavila vojska, prenijeli su u subotu lokalni mediji u BiH.


Stotine ilegalnih migranata kod Bihaća štrajkaju glađu i ne žele u šatore jer traže bolje životne uvjete.

Vezani članci Bakir Izetbegović Izetbegović: "Izborni zakon neće se mijenjati ucjenama... Imali smo tu i udruženi zločinački pothvat, u kojem je i Hrvatska sudjelovala" Požar u Neumu Još gori kod Neuma, vatra ugrožava kuće: Traže pomoć vojske, čekaju se helikopteri

Pripadnici oružanih snaga BiH u petak su na području sela Lipa u blizini ranije devastiranog prihvatnog centra postavili desetak velikih šatora koji su trebali poslužiti kao privremeno sklonište za oko devetsto ilegalnih migranata, no oni u njih nisu ušli, a započeli su i prosvjede tražeći da im se osiguraju bolju uvjeti smještaja.

Zbog toga od petka odbijaju primiti i hranu koju im je dostavio Crveni križ. "Odbili su hranu i danas. Nije dobro stanje s obzirom na to da odbijaju jesti. Pola njih želi jesti, a ostali im ne dopuštaju, u protivnom će doći do sukoba. Mi smo vratili hranu natrag", rekao je Salem Midžić iz bihaćkog ureda Crvenog križa.

Vlasti se ne mogu dogovoriti

Vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije odlučno su odbile zahtjeve Vijeća ministara BiH da se migrantima s područja Lipe dopusti privremeni boravak u krugu tvornice Bira u Bihaću gdje je ranije bio prihvatni centar koji je zatvoren u rujnu.

Privremeni kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara od Bihaća koji je tada uspostavljen kao alterantivno rješenje morao je biti rasformiran, a šatori uklonjeni kako bi se tamo dopremili kontejneri prikladni za smještaj ljudi u zimskim uvjetima.

Prema sadašnjim planovima, opremanje i uređenje kampa Lipa trebalo bi biti okončano do kraja ožujka no za sada nema rješenja za smještaj više od tisuću osoba koje bi tamo trebale boraviti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju