Migranti, ilustracija
Migranti, ilustracija Foto: Robert Anic/Pixsell

Stotine ileganih migranata koji već danima borave na otvorenome u okolici Bihaća sada štrajkaju glađu i odbijaju prihvatiti privremeni smještaj u šatorima koje je postavila vojska, prenijeli su u subotu lokalni mediji u BiH.


Stotine ilegalnih migranata kod Bihaća štrajkaju glađu i ne žele u šatore jer traže bolje životne uvjete.

Vezani članci Gordan Grlić Radman Hrvatska će Bosni i Hercegovini donirati cjepivo protiv koronavirusa: ''To je ispravan potez'' Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) BiH policija prebacila 1500 migranata tik uz hrvatsku granicu: "A kako da ih zaustavimo, ni naše državljane ne možemo prisiliti da ostanu"

Pripadnici oružanih snaga BiH u petak su na području sela Lipa u blizini ranije devastiranog prihvatnog centra postavili desetak velikih šatora koji su trebali poslužiti kao privremeno sklonište za oko devetsto ilegalnih migranata, no oni u njih nisu ušli, a započeli su i prosvjede tražeći da im se osiguraju bolju uvjeti smještaja.

Zbog toga od petka odbijaju primiti i hranu koju im je dostavio Crveni križ. "Odbili su hranu i danas. Nije dobro stanje s obzirom na to da odbijaju jesti. Pola njih želi jesti, a ostali im ne dopuštaju, u protivnom će doći do sukoba. Mi smo vratili hranu natrag", rekao je Salem Midžić iz bihaćkog ureda Crvenog križa.

Vlasti se ne mogu dogovoriti

Vlasti Bihaća i Unsko-sanske županije odlučno su odbile zahtjeve Vijeća ministara BiH da se migrantima s područja Lipe dopusti privremeni boravak u krugu tvornice Bira u Bihaću gdje je ranije bio prihvatni centar koji je zatvoren u rujnu.

Privremeni kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara od Bihaća koji je tada uspostavljen kao alterantivno rješenje morao je biti rasformiran, a šatori uklonjeni kako bi se tamo dopremili kontejneri prikladni za smještaj ljudi u zimskim uvjetima.

Prema sadašnjim planovima, opremanje i uređenje kampa Lipa trebalo bi biti okončano do kraja ožujka no za sada nema rješenja za smještaj više od tisuću osoba koje bi tamo trebale boraviti.