Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Kosovu su otvorena glasačka mjesta za drugi krug lokalnih izbora na kojima će se izabrati predsjednici 21 općine od ukupno 36 koliko ih ima na Kosovu.


Prvi krug izbora održan je 15. studenoga i tada su izabrani predsjednici 15 općina kao i vijećnici lokalnih skupština. Drugi krug izbora održava se u općinama u kojima u prvom krugu nijedan od kandidata nije osvojio potrebnu većinu glasova. Središnja izborna komisija objavila je da je završila sve nužne pripreme za drugi krug, dok su iz kosovske policije priopćili da su angažirali oko 4.000 pripadnika svojih snaga za održavanje reda i mira. U drugom krugu se za predsjednika općina natječu po dva prvoplasirana kandidata koji u prvom krugu nisu dobili potrebnu većinu, pola plus jedan glas birača koji su izišli na izbore.

U devet općina natječu se kandidati Demokratske stranke Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija protiv kandidata Demokratske lige Kosova (LDK) predsjednika Fatmira Sejdiua. U još osam općina kandidati PDK natječu se protiv suparnika iz Saveza za budućnost (AAK) Ramusha Haradinaja odnosno Alijanse za novo Kosovo (AKR). Drugi krug izbora održava se i u dvije većinski srpske općine, Štrpcu i Novom Brdu, gdje su zbog srpskog bojkotiranja izbora u prvom krugu većinu glasova u lokalnim vijećima osvojile albanske stranke. Kandidati Srpske liberalne stranke (SLS) natječu se u dvije općine protiv kandidata PDK-a odnosno LDK-a.

Vezani članci Pucnjava na Kosovu Pucnjava na Kosovu: Muškarac pobjegao iz policijske postaje, policijac ga ranio u rame Slika nije dostupna DUZS spreman za novi poplavni val tijekom vikenda

>> Kosovska vladajuća koalicija ipak ostaje

U glavnom gradu Prištini se ne održavaju izbori. Dosadašnji gradonačelnik Isa Mustava iz LDK osigurao je pobjedu već u prvom krugu. Međutim, bira se u albanskom južnom dijelu Mitrovice, Peći, Prizrenu te Podujevu, Gnjilanu i Suhoj Reci. (Hina)