Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč najavama o raspadu

Kosovska vladajuća koalicija ipak ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratska partija Kosova (DPK) premijera Hashima Thacija priopćila je kako ostaje u vladajućoj koaliciji s Demokratskim savezom Kosova (DSK), unatoč nekim najavama o raspadu nakon nedjeljnog prvog kruga lokalnih izbora.

‘Demokratska partija Kosova snažno se i dalje zauzima za stabilnost središnjih institucija Republike Kosova i za proces državotvornosti’, stoji u priopćenju Demokratske partije Kosova. Ističe se da DPK nastavlja politiku jedinstva uoči početka procesa pred Međunarodnim sudom pravde o proglašenju kosovske neovisnosti te u iščekivanju novih priznanja neovisnog Kosova. U priopćenju se dodaje kako su lokalni izbori 15. studenoga bili slobodni, pošteni i demokratski te da izborni rezultati ne mogu utjecati na funkcioniranje središnjih institucija - Skupštine, predsjednika i kosovske vlade.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Slika nije dostupna Manji koalicijski partner Kosovo: LDK napušta Thachijevu vladu

Demokratski savez Kosova predsjednika Fatmira Sejdiua objavio je pak kako ostaje privržen načelu stabilnosti Kosova. Analitičari na Kosovu izjavili su u petak za medije u Prištini da je novonastala kriza prevladana intervencijom međunarodne zajednice. Kosovska radiotelevizija javila je u četvrtak navečer, pozivajući se na visoki izvor iz vladajućeg DPK, da će ta stranka raskinuti koaliciju s Demokratskim savezom Kosova.

>> Raspad vladajuće koalicije Kosova?

Potpredsjednik DPK Hajredin Kuqi izjavio je da je povod za razmatranje opstanka koalicije taj što Demokratski savez Kosova (DSK) nije poštovao sporazum da samostalno ide u drugi krug izbora za predsjednike općina. Televizija je javila, pozivajući se na visokog dužnosnika DPK, kako je postignut nov koalicijski sporazum, s Alijansom za Novo Kosovo (ANK) Behgjeta Pacollija i Demokratskim savezom Dardanije (DSD) Nexhata Dacija. Pacolli je pak izjavio da ga je o raspadu vladajuće koalicije izvijestio premijer Thaci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene