Skandal potresa Njemačku nakon što je otkrivena korupcija u bremenskom uredu za migracije i izbjeglice. Naime, za oko tisuću eura moglo se dobiti odobrenje azila. Sada će se preispitati svih 18 tisuća zahtjeva za azilom odobrenih u ovom tisućljeću.

Galerija Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +1 Skandal u Njemačkoj: Azil prodavali za 1.000 eura (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Za ostanak u Njemačkoj azilanti obično moraju dokazati da im je život u domovini ugrožen. Međutim, nije to bio slučaj sa svima azilantima. U Bremenu je bilo dovoljno imati novca i poznavati jednog odvjetnika, pa su nadležni lakše i brže odobravali azil. Riječ je o gotovo 1.200 osoba, a sve se odgađalo između 2013. i 2016. godine.

Vezani članci Ilustracija Čelnik poljske desničarske stranke optužio Njemačku: "Danas žele postići mirnim putem ono što su nekoć činili vojnom silom" Ilustracija Njemačka liberalizira useljeničku politiku: Pogledajte koje ćete uvjete morati ispuniti za stjecanje trajnog boravišnog statusa

"Nastavljamo provjeravati sve odobrene zahtjeve koje je donio ured u Bremenu. To se odnosi na oko 18 tisuća predmeta koji uključuju sve proceduralne akte od 2000. godine", rekla je Jutta Cordt iz Federalnog ureda za migracije i izbjeglice.

Šest osoba iz bremenskog ureda je pod istragom. Prvih naznaka da nešto u tom uredu nije u redu bilo je prije nekoliko godina, ali su afere zataškane tvrde njemački mediji.

"Na temelju rezultata interne revizije, ministar je donio nekoliko odluka. Prvo, od sada ured za migracije u Bremenu neće više donositi odluke o zahtjevima za azil sve dok se istraga i svi daljnji postupci ne okončaju", rekla je Annegret Korff, glasnogovornica njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Uz smjenu niza odgovornih, ministar je zatražio i da se istraži je li se ovakvo što događalo i u drugim dijelovima zemlje. U posljednje četiri godine, u Njemačku je stiglo više od milijun i 600 tisuća imigranata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju