Skandal potresa Njemačku nakon što je otkrivena korupcija u bremenskom uredu za migracije i izbjeglice. Naime, za oko tisuću eura moglo se dobiti odobrenje azila. Sada će se preispitati svih 18 tisuća zahtjeva za azilom odobrenih u ovom tisućljeću.

Galerija


Za ostanak u Njemačkoj azilanti obično moraju dokazati da im je život u domovini ugrožen. Međutim, nije to bio slučaj sa svima azilantima. U Bremenu je bilo dovoljno imati novca i poznavati jednog odvjetnika, pa su nadležni lakše i brže odobravali azil. Riječ je o gotovo 1.200 osoba, a sve se odgađalo između 2013. i 2016. godine.

Vezani članci Eksplozija u Leverkusenu - 4 U ruševinama spalionice otpada pronađena još tri tijela, dvije osobe još se smatraju nestalima Eksplozija u Leverkusenu - 4 VIDEO Dvoje poginulih, deseci ozlijeđenih: Nakon snažne eksplozije u Njemačkoj građani pozvani da ne otvaraju vrata i prozore

"Nastavljamo provjeravati sve odobrene zahtjeve koje je donio ured u Bremenu. To se odnosi na oko 18 tisuća predmeta koji uključuju sve proceduralne akte od 2000. godine", rekla je Jutta Cordt iz Federalnog ureda za migracije i izbjeglice.

Šest osoba iz bremenskog ureda je pod istragom. Prvih naznaka da nešto u tom uredu nije u redu bilo je prije nekoliko godina, ali su afere zataškane tvrde njemački mediji.

"Na temelju rezultata interne revizije, ministar je donio nekoliko odluka. Prvo, od sada ured za migracije u Bremenu neće više donositi odluke o zahtjevima za azil sve dok se istraga i svi daljnji postupci ne okončaju", rekla je Annegret Korff, glasnogovornica njemačkog ministarstva unutarnjih poslova.

Uz smjenu niza odgovornih, ministar je zatražio i da se istraži je li se ovakvo što događalo i u drugim dijelovima zemlje. U posljednje četiri godine, u Njemačku je stiglo više od milijun i 600 tisuća imigranata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr