Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše zaraženih i mrtvih u Europi

Nakon ublažavanja mjera za Božić i Novu godinu, epidemija se kod njih ponovno razbuktala: "Situacija nije loša, nego je užasna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portugal je u užasnoj fazi pandemije koronavirusa, rekao je u četvrtak premijer Antonio Costa. Upozorio je da će trebati nekoliko tjedana da se situacija poboljša, a može se očekivati samo ograničena pomoć iz inozemstva.

S ukupno 668.951 potvrđenih slučajeva zaraze i 11.305 umrlih, uključujući rekordnih 293 u srijedu, Portugal ima najviši sedmodnevni prosjek novozaraženih i mrtvih na milijun stanovnika na svijetu.

Situacija nije "loša" nego je "užasna", kazao je Costa za televiziju TVI.

"Nema smisla hraniti iluziju da nismo suočeni s najgorim trenutkom", rekao je socijalistički čelnik. "A bit ćemo suočeni s njim još nekoliko tjedana, to je sigurno", dodao je.

Više od 20 vozila hitnih pomoći čekalo je u srijedu ispred najveće portugalske bolnice da se u njoj oslobode kreveti. Liječnici drugih bolnica upozoravaju na rizik kolapsa sustava opskrbe kisikom.

Costa je naglasio da se situacija dijelom pogoršala jer je njegova vlada ublažila restriktivne mjere između Božića i Nove godine, no i zbog novog soja virusa, prvo otkrivenog u Velikoj Britaniji, koji se sada proširio državom.

Pročitajte i ovo Pavel Stuchlik POUZDANI 99 POSTO Testovi za koronu odsad se mogu kupiti i na - automatu: "Moći ćemo i provjeriti funkcionira li cjepivo koje ste primili"

"Svakako je bilo grešaka: često je to bio način na koji sam slao poruku Portugalcima. Kad primatelj ne shvaća poruku, onda je to krivnja glasnika, ne sumnjam u to", rekao je.

Inozemna pomoć

Njemačka je u srijedu objavila da šalje vojne medicinske stručnjake u Portugal kako bi odredili koja mu je pomoć potrebna. Costa je upozorio da Njemačka i drugi europski partneri ne mogu učiniti mnogo i istaknuo da "treba biti oprezan" oko ideje da se pacijenti šalju u druge države.

"Drugačije je za državu s geografskim položajem poput Portugala, između Atlantika i Španjolske, nego za zemlje koje su u središtu Europe i graniče s nekoliko država, pa je prekogranična suradnja češća i lakša", rekao je.

O njemačkoj pomoći Costa je rekao da Nijemci nemaju dovoljno onoga što Portugalu treba, posebno liječnika i medicinskih sestara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nosili maske, ali... Prijeti im i zatvor: Upali na koronaparty na plaži pa uhitili više od 100 ljudi, većinom stranaca

"Imaju respiratore, no oni nam trenutačno ne trebaju jer ih imamo dovoljno", kazao je Costa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene