Američke vlasti pozvale su u ponedjeljak građane i građanke da izbjegavaju putovanja u desetak zemalja, među kojima su Francuska i Portugal, uoči nadolazećih blagdana i u svjetlu pojave nove varijante koronavirusa.

Galerija Pariz, ilustracija Posjetitelji s maskama na ulazu u Eiffelov toranj Portugal, ilustracija +1 Koronavirus i putovanja, ilustracija

"Izbjegavajte putovanja u Francusku", preporučilo je Državno tajništvo SAD-a američkim građanima, podižući razinu upozorenja na 4 za tu zemlju i još nekoliko njih.

"Zbog aktualne situacije u Francuskoj čak i potpuno cijepljeni putnici mogu biti u riziku da se zaraze ili šire virus", objavio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Među europskim zemljama na popisu se, osim Francuske i Portugala, nalaze i Cipar, Andora i Lihtenštajn.

Francuska, u kojoj se broj dnevno novozaraženih trenutno broji u desecima tisuća, objavila je u ponedjeljak navečer nove restrikcije: zatvaranje diskoklubova na četiri tjedna, jačanje sanitarnih protokola za škole te olakšavanje cijepljenja za starije od 60.

Heathrow Airport Britanski znanstvenik: ''Pravila za putovanja došla su prekasno da zaustave novi val''
Putovanje za vrijeme pandemije, ilustracija WHO: "Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, osobe starije od 60 trebaju odgoditi put"

Portugal, zemlja koja ima najvišu razinu procijepljenosti u Europi (87 posto ukupnog stanovništva), prošli je tjedan ponovno uveo mjere kontrole epidemije (COVID propusnica, nošenje maski), pokrećući istovremeno novu kampanju cijepljenja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju