Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Vijeću sigurnosti UN-a u utorak su, na razini stručnjaka, nastavljene konzultacije o nacrtu rezolucije koja predviđa sankcije za Sjevernu Koreju, zbog navodnog nukleranog pokusa o čijem je izvođenju sama izvijestila u ponedjeljak, objavila je press služba UN-a.


Japanski veleposlanik Kenzo Osima, koji u listopadu predsjedava Vijećem sigurnosti, rekao je novinarima kako članice Vijeća pozivaju Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih nuklearnih pokusa i vrati se šestostranim pregovorima, koje bojkotira već 13 mjeseci.

Vezani članci Slika nije dostupna VS osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete Slika nije dostupna Sjeverna Koreja prijeti ratom protiv SAD-a

Nacrt rezolucije, koji su podnijele Sjedinjene Države, temelji se na 7. poglavlju Povelje UN-a, koje Vijeću sigurnosti daje ovlasti za uvođenje gospodarskih sankcija ali i za uporabu sile.

Rezolucija predviđa 13 mjera protiv Sjeverne Koreje kao što su
proširenje financijskih sankcija i ograničenje trgovine posebno za tehnologiju i materijal koji se koristi u proizvodnji oružja za
masovno uništenje, javlja japanska agencija Kyodo News, pozivajući se na diplomatske izvore.

Prijedlog također predviđa međunarodnu inspekciju svog tereta koji ulazi i izlazi iz Koreje te zabranu trgovine luksuznom robom.

Vijeće sigurnosti u dokumentu se poziva da u roku od 30 dana razmotri odgovor Sjeverne Koreje i potrebu za dodatnim akcijama.

Stalne članice Vijeća sigurnosti SAD, Rusija, Velika Britanija,
Francuska i Kina, održale su i zasebne konzultacije o nacrtu
dokumenta.

I Kina, najvažniji saveznik Sjeverne Koreje, u utorak se pridružila drugim svjetskim silama u zahtjevu za oštrim odgovorom na sjevernokorejski nuklearni pokus.

Kina i Rusija, koje obje graniče sa Sjevernom Korejom, susrele su se s drugim članicama Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta kako bi razgovarale o sankcijama koje predlažu Sjedinjene Države i Japan s ciljem da se Pjongjang prisili da odustane od svog nuklearnog programa.

- Mislim da tu mora biti nekih kaznenih akcija, rekao je novinarima kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya.

- Trebamo čvrst, konstruktivan, primjeren ali oprezan odgovor na sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju, dodao je.