Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontroverzni dokumentarac BBC-a 'Odabrao sam umrijeti' naišao je na veliku kritiku javnosti.


63-godišnji redatelj Terry Prastchett, koji boluje od Alzheimera, u švicarskoj je klinici za eutanaziju snimio smrt 71-godišnjeg Britanca Petera Smedleyja. Peter je patio od bolesti motornih neurona te si je odlučio skratiti muke u klinici Dignitas.

Vezani članci Pavo Kostopec ''Doktor smrt'' smislio kapsulu za eutanaziju, proces je bezbolan. Njegovi kolege u Hrvatskoj upozoravaju: ''Nije to pitanje tehnike'' Slika nije dostupna Papa zataškavao zlostavljanja?

Na udaru ktitika najviše su se našli kadrovi u kojima Peter pije čašu punu barbiturata te umire pred očima svoje supruge Christine. Peter je sjedio na kauču i zahvalio se liječnicima što su se brinuli za njega. Kad ga je 60-godišnja supruga Christine primila za ruku Peter je rekao da ga je ona uvijek vrlo dobro uspavljivanja trljajući mu ruke.

Peter je šapćući zatražio vode, no liječnica mu je rekla 'nema vode, samo spavajte'. Nakon toga Peter je tvrdo zaspao, a liječnica je njegovoj supruzi objasnila kako će Peter ubrzo prestati disati nakon čega će mu stati srce.To se naposlijetku i dogodilo, a sve je zabilježila Pratchettova kamera.

Pratchettu je Alzgheimerova bolest dijagnosticirana 2007. godine i on je poznat po zalaganju za pravo na eutanaziju. Izjavio je kako je bio dirnut Peterovom smrću. 'Čovjek je umro, to je loša stvar, ali on je htio umrijeti i to je dobra stvar', rekao je Pratchett, piše The Sun. Dodao je kako se srami što Britanci moraju na eutanaziju dolaziti u Švicarsku umjesto da im se to omogući u vlastitoj zemlji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju