Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodbina može tražiti odštetu

Konačna presuda: Nizozemska kriva za smrt trojice Srebreničana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana, jer ih je protjerala iz UN-ove baze te su ih ubile snage bosanskih Srba koje su osvojile Srebrenicu i izvele pokolj nad 7.500 muslimanskih muškaraca i dječaka, objavio je u petak nizozemski Vrhovni sud.

'Potvrđujemo odluku prizivnog suda', izjavio je sudac Floris Bakels, prenosi AFP. Vrhovni sud time je potvrdio presudu prizivnog suda koji je 5. srpnja 2011., presudio da nizozemski vojnici nisu smjeli protjerati tri žrtve iz UN-ove baze.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Incident u Haagu Mladić izvrijeđao preživjelog Srebreničanina, istjerali ga iz sudnice Slika nije dostupna Gdje se skrivao, što je radio? Otkriveni dosad nepoznati detalji o bijegu Ratka Mladića

>> Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Pokopana i najmlađa žrtva genocida, novorođenče Fatima

Trojica muškaraca bili su električar u nizozemskoj bazi Rizo Mustafić te otac i brat prevoditelja Hasana Nuhanovića. Mustafić i Nuhanović radili su za nizozemski kontingent Dutchbat od 1992. do 1995.

Srbijanske snage pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića osvojile su Srebrenicu 11. srpnja 1995., a dva dana poslije nizozemski vojnici prisilili su trojicu muškaraca da zajedno s tisućama drugih koji su pokušali naći utočište napuste UN-ov kompleks.

Konačna presuda znači da rodbina žrtava može zatražiti odštetu od nizozemske države. Prevoditelju Nuhanoviću snage bosanskih Srba ubile su i majku, osim oca i brata, podsjeća BBC. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene