Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica masakra

Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Pokopana i najmlađa žrtva genocida, novorođenče Fatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Memorijalnom groblju u Potočarima kod Srebrenice pokopano je 409 žrtava genocida, među njima novorođenče i 44 dječaka. U genocidu je 1995.godine ubijeno više od 8000 ljudi.

Tisuće ljudi došlo je u Srebrenicu na obilježavanje 18. obljetnice genocida nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga" Ilustracija Utvrđen identitet Mračna priča liječnika iz Brčkog: Novi detalji o fontani u koju su uzidane kosti ubijenih u Srebrenici

>>Catherine Ashton: 'Riječi ne mogu utješiti obitelji, zato moramo tražiti pravdu za žrtve'

Najmlađa je djevojčica koja je umrla odmah nakon poroda u krugu baze UNPROFOR-a 12. srpnja a najstarija žrtva je muškarac koji je u vijeme kada je ubijen imao 76 godina. Pokopani su i ostaci 44 dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali između 14 i 18 godina.

Najmlađa žrtva genocida dobila ime

Novorođenče Have i Hajrudina Muhića, najmlađa žrtva genocida u Srebrenici, koja je pokopana zajedno s ukupno 409 žrtava prvog genocida poslije Drugog svjetskog rata u Europi, dobila je i službeno ime i rodni list, pa je izbjegnuta mogućnost da se pokopa kao 'bezimeno novorođenče Muhić' kako je ranije bilo najavljivano, pište portal Klix.ba. Beba koja se rodila u bazi UNPROFOR-a u Srebrenici nakon pada te zaštićene enklave Ujedinjenih naroda (UN) nosit će ime Fatima po majčinoj želji.

Fatima je na dan kada bi trebala slaviti svoju punoljetnost dobila ime na nadgrobnom obilježju

'Upisali smo dijete u knjigu rođenih u Srebrenici. Kada dođu papiri od pogrebnog društva iz Tuzle da je dijete identificirano, upisat ćemo je u knjigu umrlih. Fatima će imati i rodni i smrtni list, koji će, nažalost, zahvaljujući zločincima, dobiti isti dan', rekao je Zahid Hasanović, tetak bebine majke, koja nije imala snage govoriti s novinarima.

Procjene o broju ubijenih u srebreničkom masakru kreću se od 8 - 10.000 osoba, a dosad je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.000 ubijenih. Još uvijek traga za oko 1.500 žrtava genocida.

>>Majke Srebrenice predale tužbu protiv UN-a

Među 409 novoidentificiranih žrtava je i jedno žensko novorođenče, te 44 maloljetna dječaka, dok je najstarija identificirana žrtva, koja će dana s biti pokopana, Edhem Rahmanović, rođen 1919. godine.

'Najmlađa žrtva je upravo beba djevojčica. Riječ je o novorođenčetu čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Tvornice akumulatora u Potočarima', rekla je za Agenciju Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, a prenosi portal Klix.ba.

Prema njenim riječima, od 409 identificiranih žrtava njih 44 bili su dječaci dobi između 14 i 18 godina. Među identificiranim žrtvama su i tri ženske osobe, jedna od njih je spomenuta beba Muhić,19-godišnja djevojka i jedna 73 godišnja žena.

'Dosad je DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za blizu 7000 ubijenih žrtava genocida u Srebrenici, a u Potočarima je pokopano 5.657 žrtava, dok ih je 226 pokopano individualno', rekla je Čengić.

>>Velika košarkaška nada preživjela Srebrenicu, a sada ide u Barcu!

Žrtve srebreničkog masakra pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja,od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera.

'U cilju prikrivanja zločina tijela su premještana iz primarnih u udaljene sekundarne grobnice kako žrtve ne bi nikada bile pronađene. Time je pored zločina nad živima izvršen je i zločin nad mrtvima. Da nije bilo DNK analize sigurno je da se nikada ne bi utvrdio identitet pronađenih žrtava', rekla je Čengić, dodajući da ovakav zločin nije nigdje u svijetu zabilježen.

U Memorijalnom centru Potočari održat će se odavanje počasti i polaganje cvijeća i vijenaca za nevine žrtve genocida u Srebrenici tijekom kojeg će se pročitati imena žrtava genocida.

Na komemoraciji sudjeluju predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, visoi predstavnik međunarodne zajendice u BiH Valentin Inzko, brojni bosanskohercegovački dužnosnici s različitih razina vlasti te gosti iz inozemstva. Među njima su Anne Richar, pomoćnica državnog tajnika SAD za pitanja stanovništva, izbjeglica i migracija te Nils Muižnieks, visoki povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe.

>>Za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici dobili ukupno 112 godina robije

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici trenutačno se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i bivšem zapovjedniku snaga bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, a do sada je zbog tih zločina pravomoćno osuđeno 27 osoba na ukupno 553 godine zatvora.

ICTY je pravomoćno osudio sedam osoba a najveća kazna izrečena je generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću koji je kao zapovjednik tadašnjeg Drinskog korpusa VRS koji je i napao Srebrenicu osuđen na 35 godina zatvora. Sud BiH do sada je zbog zločina u Srebrenici pravomoćno osudio 20 osoba na ukupno 435 godina zatvora. Milorad Trbić, nekadašnji načelnik za sigurnost Zvorničke brigade VRS-a čiji su pripadnici i proveli najveći broj ubojstava osuđen je na 30 godina zatvora po optužnici koja ga je teretila za genocid.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene