Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izbora u BiH

Čović ne otkriva hoće li pristati na suradnju s SDA, a Komšić poslao oštru poruku hrvatskim političarima

Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP) Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Željko Komšić, arhivska fotografija (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
U Bosni i Hercegovini dogovaraju se prve koalicije nakon općih izbora. Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, za sada ne otkriva hoće li prihvatiti ponudu za suradnjom bošnjačkom SDA na čijem je čelu Bakir Izetbegović. Istovremeno Željko Komšić nastavlja s retorikom koja podiže napetosti prema Hrvatskoj.

Željko Komšić, komentare hrvatskih političara o izborima u BiH, tumači kao neprimjereno uplitanje. "Njima se jasno mora reći gdje su granice. Ne samo granice Bosne i Hercegovine, nego granice normalnog i lijepog ponašanja", ističe Komšić.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković Kritizirao obojicu Ministar vanjskih poslova BiH: "Bio bih presretan da je Plenković Komšiću sve rekao u lice" Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Bez najave došao na sastanak Sarajevski list o Komšićevu potezu: "Njegovi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske direktno su ugrozili BiH"

"Njihovo interveniranje i miješanje u odnose u Bosni i Hercegovini samo nas dalje motivira da budemo tvrđi u svojim stavovima", dodaje.

Komšić će postati hrvatski član predsjedništva BiH zahvaljujući glasovima Bošnjaka, najviše ih je dobio u Sarajevu i Bihaću. Ne odustaje od tužbe protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta.

"Hrvatska je tu bespotrebno nastupila agresivno prema Bosni i Hercegovini. Nisu željeli da slušaju naše stavove. Nisu željeli na kraju krajeva da poštuju i taj međunarodni javni poredak", smatra Komšić.

Komšić je najavio i da će ispuniti obećanje prema kojem će prostor člana predsjedništva u Mostaru zatvoriti i pokloniti ga sveučilištu. U četvrtak bi se u tom gradu trebao održati prosvjed protiv preglasavanja Hrvata na izborima.

O situaciji u BiH oglasili su se u SDP-u. Poručuju kako su HDZ-ovi kandidati već imali priliku pokazati kako rade za interes tamošnjih Hrvata. A o Komšiću kažu:

"Sukladno ustavu i izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, on je legalno izabran. I on je predstavnik građana Bosne i Hercegovine. Činjenica je da sukladno tom ustavu, nije predstavnik hrvatskog naroda, nego svih građana Bosne i Hercegovine. A rješenje treba tražiti u izmjenama ustava", kaže Davor Bernardić, šef SDP-a.

Istovremeno su se o izborima očitovale Sjedinjene Američke Države. Kako stoji u priopćenju državnog tajništva, zabrinuti su zbog točnosti biračkih popisa, nepristranosti promatrača, ravnopravnog pristup medijima i zloupotrebe javnih resursa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene