U Bosni i Hercegovini dogovaraju se prve koalicije nakon općih izbora. Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, za sada ne otkriva hoće li prihvatiti ponudu za suradnjom bošnjačkom SDA na čijem je čelu Bakir Izetbegović. Istovremeno Željko Komšić nastavlja s retorikom koja podiže napetosti prema Hrvatskoj.

Galerija


Željko Komšić, komentare hrvatskih političara o izborima u BiH, tumači kao neprimjereno uplitanje. "Njima se jasno mora reći gdje su granice. Ne samo granice Bosne i Hercegovine, nego granice normalnog i lijepog ponašanja", ističe Komšić.

Vezani članci Talijanski liječnici i pacijenti Potresan oproštaj liječnika od kolege koji je preminuo od korone: "Poznajem sivo, koščato lice smrti, gledao sam je u oči" Milorad Dodik (Foto: AFP) ''Nisam glup'': Dodik na svako pitanje davao isti odgovor i svađao se - emisija prekinuta

"Njihovo interveniranje i miješanje u odnose u Bosni i Hercegovini samo nas dalje motivira da budemo tvrđi u svojim stavovima", dodaje.

Komšić će postati hrvatski član predsjedništva BiH zahvaljujući glasovima Bošnjaka, najviše ih je dobio u Sarajevu i Bihaću. Ne odustaje od tužbe protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta.

"Hrvatska je tu bespotrebno nastupila agresivno prema Bosni i Hercegovini. Nisu željeli da slušaju naše stavove. Nisu željeli na kraju krajeva da poštuju i taj međunarodni javni poredak", smatra Komšić.

Komšić je najavio i da će ispuniti obećanje prema kojem će prostor člana predsjedništva u Mostaru zatvoriti i pokloniti ga sveučilištu. U četvrtak bi se u tom gradu trebao održati prosvjed protiv preglasavanja Hrvata na izborima.

O situaciji u BiH oglasili su se u SDP-u. Poručuju kako su HDZ-ovi kandidati već imali priliku pokazati kako rade za interes tamošnjih Hrvata. A o Komšiću kažu:

"Sukladno ustavu i izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, on je legalno izabran. I on je predstavnik građana Bosne i Hercegovine. Činjenica je da sukladno tom ustavu, nije predstavnik hrvatskog naroda, nego svih građana Bosne i Hercegovine. A rješenje treba tražiti u izmjenama ustava", kaže Davor Bernardić, šef SDP-a.

Istovremeno su se o izborima očitovale Sjedinjene Američke Države. Kako stoji u priopćenju državnog tajništva, zabrinuti su zbog točnosti biračkih popisa, nepristranosti promatrača, ravnopravnog pristup medijima i zloupotrebe javnih resursa.