Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić uputili su pismo Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu tražeći od njega poduzimanje mjera kojima bi se osigurala provedba presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj je u Srebrenici počinjen zločin genocida.


"Do sada ništa nismo čuli o provedbi ove presude", kazao je novinarima u Sarajevu Silajdžić pojašnjavajući kako odgovarajući dokumenti UN obvezuju tu organizaciju na provedbu presuda koje izrekne ICJ.

Vezani članci Boro Nogalo Boro Nogalo nezakonito je smijenjen s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, potvrdio i Županijski sud: ''Ovo je moja velika ljudska, moralna satisfakcija'' Prosvjedi u Bejrutu - 2 Nakon 15 godina: UN-ov sud donosi presudu za ubojstvo libanonskog premijera Haririja

Odlučujući o tužbi BiH protiv bivše SR Jugoslavije odnosno Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, taj je međunarodni sud u veljači ove godine zaključio kako vlasti u Beogradu ne snose odgovornost za napad na BiH no jesu odgovorne zbog toga što nisu spriječile izvršenje genocida u Srebrenici niti su poduzele mjere za privođenje i kažnjavanje počinitelja tog zločina.

Potvrđujući da se genocid u Srebrenici doista dogodio, ICJ je
presudio kako su za taj čin odgovorne vojska i policija Republike Srpske.

U pismu Glavnom tajniku UN-a ističe se kako je izravna posljedica ratnih zločina postojanje gotovo potpuno etnički čiste Republike Srpske u kojoj je nesrpsko stanovništvo izloženo stalnoj diskriminaciji.

"Iako će Srebrenica zauvijek sve nas kolektivno proganjati,
intenzitet tog iskustva samo će se povećavati dopusti li se da se rezultati genocida zadrže a mir i sigurnost bit će uvijek ugroženi", stoji u pismu Ban Ki-Moonu.

Željko Komšić je ocijenio kako UN nakon presude ICJ-a imaju ako ne političku onda barem moralnu obvezu da nešto učine kako bi presuda uopće imala smisla.

"Ne može se reći da su genocid počinili slučajni prolaznici kroz Srebrenicu", kazao je Komšić.

Ni on niti Silajdžić nisu kazali što konkretno očekuju od Ujedinjenih naroda dodajući kako je na svjetskoj organizaciji da o tome odluči no Komšić je istaknuo kako je potrebno "precizno reći tko je što učinio".

Hrvatski član Predsjedništva BiH dodao je kako osobno nema iluzija da bi bilo koja mjera što ju eventualno poduzmu UN mogla imati odraza na ustavni ustroj države.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kako je pojasnio Silajdžić, ne podupire inicijativu svog bošnjačkog i hrvatskog kolege iz državnog vrha.