Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Poljskoj

Komorowski se raduje potpisivanju sporazuma RH-EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski u utorak je u Krynici izjavio kako je njegova zemlja odigrala značajnu ulogu u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i izrazio uvjerenje da će uskoro imati priliku potpisati u poljskom parlamentu ratificirani sporazum o ulasku RH u EU.

"Sretan sam zbog toga što je meni pripala uloga da potpišem ratificirani sporazum o hrvatskom pristupanju EU, ali ću zapravo tako samo izvršiti volju poljskog naroda", rekao je Komorowski novinarima nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Josipović je u utorak stigao u dvodnevni posjet Poljskoj gdje je, prije susreta s Komorowskim, otvorio 22. Gospodarski forum u Krynici. Poljski predsjednik novinarima je rekao da iako u Krynici upravo traje Gospodarski forum, postoje važnije stvari od ekonomije, a to su prijateljstvo, dobri odnosi i suradnja između zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

>> Josipović: Potreban nam je nova Europa koja pripada ljudima koji u njoj žive

Zahvalio je Josipoviću na pozivu da dođe u posjet Hrvatskoj i dodao kako će to biti prilika za nastavak razgovora i dodatno približavanje stajališta dviju zemalja.

"Drago mi je što ću doći u Hrvatsku, nadam se uskoro, kao jedan više od pola milijuna Poljaka koliko ih je ove godine posjetilo vašu lijepu zemlju", rekao je poljski predsjednik hrvatskom kolegi.

Josipović je zahvalio na gostoprimstvu "pravog prijatelja" i na pozivu za sudjelovanje na forumu i naglasio kako Hrvatska prepoznaje veliku i važnu ulogu koju je Poljska imala na hrvatskom putu u EU te prijateljstvo, suradnju i pomoć koju joj je stalno pružala.

"Sa zadovoljstvom sam primio vaša uvjeravanja kako će Poljska vrlo skoro ratificirati naš pristupni sporazum", kazao je Josipović Komorowskom.

Hrvatski predsjednik novinarima je rekao da je s poljskim kolegom razgovarao o važnim temama, o zajedničkoj budućoj Europi, problemima gospodarske, političke i druge naravi. "Sutra kad Hrvatska bude članica Europske unije doista vidim Hrvatsku i Poljsku kao strateške prijatelje i partnere", kazao je Josipović.

S poljskim se predsjednikom suglasio da današnje vrijeme pred EU i sve zemlje članice postavlja velike izazove i potrebu za reformama u Poljskoj i Hrvatskoj kao i Uniji, kako bi se građanima pružila perspektiva boljeg i kvalitetnijeg života.

"Radujem se vašem dolasku u Hrvatsku i nadam se da ćete, kao i ovih drugih pola milijuna Poljaka, biti zadovoljni", poručio je Josipović Komorowskom na kraju izjave novinarima.

Dvojica predsjednika su uz razgovor održala i radni ručak a Josipović je nakon susreta dao intervjue poljskoj televiziji i najvažnijim tiskanim medijima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene