Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljski predsjednik u Zagrebu

Poljska je iz kohezijskih EU fondova povukla 86 posto predviđenog novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski, koji je sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem bio na seminaru o europskim fondovima.

Europski fondovi jedan su od važnih čimbenika uspjeha u Europskoj uniji i velika prilika za razvoj koju treba znati iskoristiti, poručili su u ponedjeljak u Zagrebu poljski i hrvatski predsjednik Bronislaw Komorowski i Ivo Josipović, otvarajući seminar o prednostima i izazovima korištenja fondova EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijun ih radi u Velikoj Britaniji Zemlja koja bi mogla biti najveći gubitnik nakon Brexita Slika nije dostupna Prva godina u EU Josipović: Nije bilo realno očekivati 'korak od sedam milja'

Podsjetivši da je hrvatski pristupni ugovor potpisan upravo za vrijeme poljskog predsjedanja EU 9. prosinca 2011., poljski predsjednik Komorowski poželio je Hrvatskoj dobrodošlicu u Europsku uniju, istaknuvši da je članstvo u EU velika prilika koju treba znati iskoristiti.

>> Josipović: Hrvatska i Slovenija našle su mehanizam rješavanja političkih problema

Ulazak u EU nije i kraj puta, napomenuo je Komorowski, nego znači članstvo u zajednici koja se stalno mijenja, kao i svijet, i gradnju nove, zajedničke budućnosti.

Članstvo u EU pružilo je Poljskoj priliku da dostigne razvijene europske države i ona ju je dobro iskoristila, u velikoj mjeri zahvaljujući europskim fondovima, kazao je poljski predsjednik.

Nakon propasti socijalizma, Poljska je bila u dramatičnoj situaciji, s velikom inflacijom, nezaposlenošću i bez novca za mirovine i morala je poduzeti velike reformske napore, a sada je se smatra najuspješnijom tranzicijskom zemljom i gospodarska i financijska kriza nije je izravno zahvatila, kazao je.

"Fondovi EU jedan su od izvora poljskog uspjeha", kazao je Komorowski, istaknuvši da je Poljska među najuspješnijim državama članicama kad je u pitanju iskorištavanje europskih fondova. Komorowski je kazao da je Poljskoj od 2007. do 2013. iz EU fondova za kohezijsku politiku bilo namijenjeno 67,5 milijarda eura, od čega je do sada ugovoreno više od 86 posto, a 55 milijarda je potrošeno na razvoj poljskih regija.

U idućem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. Poljskoj će na raspolaganju biti gotovo 80 milijarda eura, dodao je.

Zahvaljujući EU fondovima, otvoreno je 250.000 novih radnih mjesta, od čega 40 posto otpada na samozaposlene, otvoreno je dvije tisuće istraživačkih centara, brojni dječji vrtići po selima, sagrađene ceste i sustavi za pročišćavanje otpadnih voda i ulagano je u razvoj obnovljivih izvora energije, kazao je, napomenuvši da bi se ubuduće veća pozornost trebala posvetiti ulaganjima u proizvodnju odnosno ono što donosi novac, a ne lokalni uspjeh.

Predsjednik Ivo Josipović istaknuo je također da su fondovi EU jedan od važnih čimbenika uspjeha u Europskoj uniji, što najbolje pokazuje poljski primjer. "Uspjeh ovisi o pripremljenosti projekata i upravljanju fondovima", kazao je, istaknuvši važnost strateškog planiranja i koordinacije kao i učinkovitog sustava kontrole kako ne bi došlo do zloporaba.

Hrvatska je iz pretpristupnih fondova EU dobila 1,6 milijarda eura, što je iskorišteno za prilagodbu europskoj pravnoj stečevini, a u prvih šest mjeseci članstva očekuje 800 milijuna eura, od čega 450 milijuna eura iz fondova za kohezijsku politiku, kazao je Josipović.

Seminar "Fondovi Europske unije - prednosti i izazovi/Iskustva Poljske i Hrvatske" zajednički su organizirali poljsko i hrvatsko ministarstvo regionalnog razvoja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene