Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svinjska gripa

Svinjska gripa mutirala, ugrožena industrija cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Milinović demantirao je tvrdnje kako je cjepivo protiv svinjske gripe stiglo u Hrvatsku.

'Neistinite su tvrdnje da je cjepivo stiglo u Hrvatsku i da se nalazi na analizi u Imunološkom zavodu', istaknuo je ministar Milinović. Dodao je kako cjepivo nije ilegalna roba koja bi mogla samo tako stići u Hrvatsku, te da će, kada prve količine dođu, javnost o tome izvjestiti Ministarstvo zdravstva i Stožer za praćenje pandemijske gripe.

Pročitajte i ovo Gripa - 4 EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Vratio se pomalo zaboravljeni virus, i to na velika vrata: Najveći broj oboljelih je među djecom Slika nije dostupna Istraživanje WHO-a Svaki peti čovjek na planetu bio je zaražen svinjskom gripom!

Ministar Milinović također je podsjetio da se cjepivo protiv pandemijske gripe u Hrvatskoj očekuje početkom prosinca, no da se čine i dodatni napori kako bi ono, po mogućnosti, stiglo i ranije.

Mutacija virusa gripe normalna pojava

Virus nove gripe H1N1 je mutirao, zbog čega može biti otporan na antivirusne lijekove. Ipak, liječnici odgovorno tvrde, mutacija virusa gripe, normalna je pojava, a mutacije su za sada zabilježene, u minimalnom broju slučajeva.

Mutacija virusa H1N1 u Hrvatskoj za sada nije evidentirana. No, samo je pitanje vremena kada će se i to dogoditi. 'Kad se radi o svim virusima influence, bilo sezonskim bilo pandemijskim - virus influence u čovjekovom organizmu mutira – stalno', kaže dr. Vladimir Draženović, iz Nacionalnog centra SZO za gripu. Mutaciju novog virusa na Odjelu intenzivne njege zagrebačke Klinike za infektivne bolesti liječnici za sada nisu uočili, pa o njoj zaključuju na iskustvu kolega iz inozemstva. 'To je krenulo interesantno iz nordijskih zemalja.Ta rezistencija nije inducirana vjerojatno uzimanjem lijekova, kao što se radi kod antibiotika, jednostavno je mutirao i imamo novu situaciju', rekao je prof.dr. Bruno Baršić, voditelj Jedinice intenzivnog liječenja.

>> Svaka dva tjedna udvostručuje se broj žrtava svinjske gripe

Mutacija evidentirana samo u 32 slučaja

U odnosu na sezonsku gripu mutacija novog virusa je mala, do sada je u cijelom svijetu evidentirana u 32 slučaja. A mutirani H1N1 kod nekih je pacijenta bio otporan na Tamiflu. Mutacija virusa nije samo zdravstveno, već i poslovno pitanje, jer direktno ugrožava industriju antivirusnih lijekova. U teoriji mutacija može implicirati proizvodnju nekog novog lijeka, pa i cjepiva, no u praksi za to nema temelja. 'Na temelju dostupnih podataka niti su učestale mutacije odgovorne za rezistenciju protiv antivirusnih lijekova, niti su učestale mutacije koje bi govorile da cjepivo neće biti ispravno, odnosno točno pogođeno za taj tip virusa', kaže dr. Draženović. I liječnici tvrde kako virus gripe najčešće mutira na svoju štetu, pa je i bolest u konačnici blaža. (Marina Rakas/Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene