Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Klima: Glavne odluke donesene na konferenciji u Varšavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 195 zemalja sudionica konferencije o klimi donijelo je po njezinu završetku sljedeće odluke.

Od prvog tromjesečja 2015. radit će na smanjenju ispuštanja štetnih plinova koji uzrokuju porast prosječne temperature, poplave, porast razine mora i sušu, prenose svjetske novinske agencije.

Tijekom dvotjedne konferencije bogate i siromašne zemlje nisu se mogle dogovoriti o udjelu koji pojedina zemlja treba imati u nastojanjima da se smanje globalno zatopljenje i ispuštanje štetnih plinova u atmosferu, što ima za posljedicu stvaranje učinka staklenika ni o financiranju tog projekta.

Bogate zemlje pokušale su uvesti ograničenje za emitiranje ugljikova dioksida svim zemljama, a siromašnije su smatrale da bogate moraju preuzeti veći teret pri tome, pa i financijski, budući da su one odgovorne za onečišćenje.

Pročitajte i ovo Davos (Foto: AFP) Svjetski ekonomski forum Prava svrha Davosa: Zašto se neki od najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svijetu okupljaju u švicarskom gradiću? Ilustracija (Foto: Thinkstock) SVE VEĆI JAZ U svijetu nikad više milijardera – Objavljeni novi podaci o raspodjeli svjetskog bogatstva

>> Pentagon se sprema za topljenje leda na Arktiku

Na konferenciji u Varšavi predloženo je osnivanje 'Varšavskog mehanizma' koji bi zemljama u razvoju pomogao da se bore s gubitcima i sa štetom uzrokovanima klimatskim promjenama - velikim žegama, poplavama i sušom.

Novi dogovor trebao bi se potpisati 2015. na konferenciji u Parizu i stupiti na snagu 2020. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene