Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kinezi su ovih dana odlučili za turiste zatvoriti ledenjake na sjeverozapadu zemlje u regiji Xinjiang koji se postupno otapaju, a do sada su bili dostupni posjetiteljima, javila je agencija Xinhua.


Kineske vlasti donijele su takvu odluku nakon što su shvatile da posjetitelji za sobom ostavljaju otpatke i zagađuju ledenjake koji su izvor pitke vode milijunima ljudi na sjeveru zemlje.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Ledenjak prijeti cirkulaciji oceana Slika nije dostupna Ledenjaci putuju prema Novome Zelandu

Ledenjaci Tianshan ili nebeske planine, opskrbljuju pitkom vodom oko 2,3 milijuna stanovnika regionalnog glavnog grada Urumqija, no izravnu opasnost predstavlja činjenica da se godišnje povuku za osam metara što je posljedica globalnog zatopljenja i povećane ljudske aktivnosti.

Lokalne putničke agencije nude nezakonite turističke ture i svake godine na ledenjake vode oko 2.000 posjetitelja za samo 20 yuana ili 15 kuna po osobi. Turisti se ledenjacima prevoze u vozilima, koji ledenjake zagađuju i većinom su neobrazrivi pa za sobom ostavljaju otpatke.

Kinezi se već godinama trude "pročistiti" vrlo zagađene izvore pitke vode, s obzirom da bi stanovništvo uskoro u sjevernim dijelovima moglo biti suočeno s nestašicom.