Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Službeni kineski tisak osudio je dodjelu Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobu dok su disidenti koji su slavili tu nagradu uhićeni, potvrdila je udruga za zaštitu ljudskih prava.


Dok su organizacije za zaštitu ljudskih prava slavile dodjelu nagrade zatočenom intelektualcu, policija je uhitila više desetaka pristaša Liua Xiaoba koji su u petak navečer slavili tu nagradu, objavila je organizacija Zaštitnici ljudskih prava u Kini sa sjedištem u Hong Kongu.

>> Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

Vezani članci Slika nije dostupna Kina osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir Slika nije dostupna 'Pokažite mi tko je ove godine učinio više od Obame'

'Dok su se neki okupljali u malenim skupinama radi proslave tog važnog događaja, nekoliko desetaka simpatizera Liua odvedeno je u pritvor', objavila je organizacija u elektronskoj pošti.

Službeni dnevnik Global Times ocijenio je da se Nobelov odbor 'osramotio' te da je nagrada za mir 'pretvorena u politički instrument u službi protukineskih motivacija'.

'Još je jednom Odbor za dodjelu Nobelove nagrade pokazao aroganciju i predrasude spram zemlje koja je u protekla tri desetljeća postigla znatan napredak u području gospodarstva i socijale', piše u uvodniku koji se referira na dodjelu Nobelove nagrade za mir iz 1989. tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

'Nijedan od ta dva kandidata ne spada među one koji su pridonijeli miru i razvoju Kine zadnjih desetljeća', piše dnevnik blizak kineskoj Komunističkoj partija.