Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitke i prosvjedi

Kina osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je oštro osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu Liuu Xiaobou, ocijenivši da je odluka u suprotnosti s ciljevima nagrade te upozorivši da će to naštetiti kineskim odnosima s Norveškom.

Liu Xiaobo 54-godišnji profesor književnosti, od prosinca prošle godine služi 11-godišnju kaznu zatvora zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečana dodjela Uručena Nobelova nagrada za mir: Pozivamo zemlje da odustanu od kemijskog naoružanja Slika nije dostupna Desetak Kineza slavilo Kineski tisak osudio dodjelu Nobelove nagrade za mir, disidenti uhićeni

>> Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

>> Helmut Kohl najveći kandidat za Nobelovu nagradu za mir

'Dodjela nagrade za mir toj osobi proturječna je njezinim ciljevima i opscesna', kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters. 'Liu Xiaobo osuđen je na zatvorsku kaznu jer je prekršio kineski zakon. Njegova djela dijametralno su suprotna ciljevima Nobelove nagrade', dodaje se.

'Nobelov zahtjev bio je da se nagradu za mir dodjeli osobi koja je promicala mir među narodima, međunarodno prijateljstvo i razoružanje', ističe se. Nagrada će naštetiti kinesko-norveškim odnosima, upozorio je glasnogovornik ministarstva Ma Zhaoxu, ne preciziravši kako.

Peking je kritizirao Oslo i 1989. kad je Nobelova nagrada za mir dodijeljena tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami. Norveška vlada poručila je ranije da je Nobelov odbor u potpunosti neovisan. Europska unija pozdravila je odluku Nobelovog odbora, prenosi dpa.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da je riječ o 'snažnoj poruci potpore svima u svijetu koji se ponekad uz velike osobne žrtve bore za slobodu i ljudska prava'.

Norveški premijer Jens Stoltenberg rekao je da odluka 'skreće pozornost na situaciju s ljudskim pravima u Kini i ističe vezu između razvoja, demokracije i univerzalnih ljudskih prava'.

Njemačka je pozvala Kinu da oslobodi Liua Xiaoboa

Liu bi trebao moći sam primiti nagradu, kazao jglasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert. Njemački ministar vanjskih poslova rekao je ranije da će nagrada kineskom disidentu pridonijeti promicanju ljudskih prava u svijetu. Čestitkama se pridružio i tibetski duhovni vođa Dalaj-Lama, pozvavši također da se Liua pusti na slobodu.

Liuovo oslobađanje zatražilo je i dvadesetak prosvjednika okupljenih ispred predstavništva Pekinga u Hong Kongu (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene