Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavili plan restrukturiranja

Kina reorganizira vladu da potakne učinkovitost i suzbije korupciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u nedjelju objavila plan restrukturiranja vlade prema kojem smanjuje broj ministarstava za dva i smješta moćno ministarstvo željeznica u okvire drugoga dok novi čelnici nastoje ojačati učinkovitost i suzbiti korupciju u zemlji.

Ova reforma označava najveće smanjenje broja ministarstava od 1998. kada je tadašnji premijer Zhu Rongji izvršio preustroj Državnog vijeća, a podudara se sa sve većom javnom zabrinutošću zbog transparentnosti i birokratskog dupliranja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Poslao poruku biračima Milanović: “Rijeke pravde dolaze, oprat će ovu ustajalu smrdljivu Plenkovićevu močvaru“ Zoran Milanović objava na facebooku Oglasio se Milanović: "Ljudi, oni kradu i svima nam se smiju"

>> Kina više neće forsirati gospodarski rast, evo što namjeravaju!

Vlada će Povjerenstvo za planiranje obitelji, agenciju koja nadzire spornu politiku jednog djeteta, spojiti s ministarstvom zdravstva te ojačati ovlasti tijela za kontrolu hrane i lijekova, stoji u vladinu izvješću objavljenom tijekom godišnjeg zasjedanja parlamenta. "Brojni operativni, organizacijski i problemi podjele rada postoje sada u minsitarstvima Državnog vijeća", rekao je glavni tajnik vijeća Ma Kai u govoru o planu reformi Nacionalnom narodnom kongresu.

Dodao je kako "kršenje dužnosti, korištenje položaja za vlastiti probitak i korupcija" nisu učinkovito suzbijeni. Budući kineski predsjednik Xi Jinping i budući premijer Li Keqiang preuzimaju svoje nove funkcije po okončanju godišnjeg kongresa sljedećeg tjedna. Ministarstvo željeznica i Povjerenstvo za planiranje obitelji su posebno nepopularni i njihova se reforma očekivala.

Minstarstvo željeznica je imalo brojne probleme posljednjih godina među kojima i velike dugove nastale financiranjem željezničkih linija velikih brzina, gubitke i zloporabe. Željeznica će biti uklopljena u ministarstvo transporta, a vlada je obećala otvoriti je privatnim investitorima. Dužnosnici za planiranje obitelji poznati su po prisiljavanju žena na pobačaje kako bi se postigli državni ciljevi u natalitetu.

Prema izvješću planiranje obitelji se mora nastaviti na temelju stabilnih i niskih stopa nataliteta, ali politike moraju biti unaprijeđene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene