Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Kina je u petak objavila da je spremna uvesti nove carine na američku robu u vrijednosti oko 60 milijarda dolara, po cijenu eskalacije trgovinskog sukoba dviju velesila.


Gospodarski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow odmah je reagirao na tu vijest upozorivši Kinu da "ne treba podcijeniti odlučnost predsjednika Donalda Trumpa da uvede i druge mjere" radi "promjene kineske trgovinske prakse".

Vezani članci Donald Trump, predsjednik SAD-a Donald Trump o ubojstvu Sulejmanija: "Uhvatili smo totalno čudovište. Htjeli su raznijeti našu ambasadu" Karta svijeta Na rubu su međusobnog rata, no manje od četvrtine Amerikanaca zna pronaći Iran na karti svijeta

Kinesko ministarstvo trgovine je priopćilo da su te potencijalne protumjere za američku robu vrijedne oko 60 milijarda dolara reakcija na nedavnu prijetnju Bijele kuće da će za 10 i 25 posto povećati carine na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijarda dolara.

"Nadnevak uvođenja" novih carina "ovisit će o postupanju SAD-a", dodaje u priopćenju kinesko ministarstvo trgovine.

Točnije, dodatne kineske carine u rasponu od 5 do 25 posto uvele bi se na 5.207 vrsta američkih proizvoda, dodaje se u odvojenom priopćenju kineskog ministarstva financija.

Dodatne carine odnosit će se na velik broj prehrambenih proizvoda, pa tako i na govedinu te na tekstil, kemikalije, dijelove zrakoplova i ukapljeni zemni plin.

Kina si pridržava pravo da donese i "druge protumjere", dodaje ministarstvo trgovine, upozorivši da će "svaka prijetnja i jednostrana ucjena samo zaoštriti spor i naštetiti interesima obiju strana".

Komunistički režim nije zatvorio vrata nastavku pregovora, ali jedino "dijalog utemeljen na međusobnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranom interesu jesu način za uspješno rješavanje trgovinskog spora", ističe se u priopćenju kineskog ministarstva trgovine. (Hina)