Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Ministri poljoprivrede zemalja G20 u subotu su izrazili zabrinutost zbog sve raširenije upotrebe protekcionističkih trgovinskih mjera koje nisu u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).


Sudionici sastanka, uključujući i ministre iz SAD-a i Kine, u zajedničkoj su izjavi odlučno potvrdili da neće usvajati "nepotrebne prepreke" trgovini te potvrdili prava i obveze koje proističu iz sporazuma WTO-a.

Vezani članci Eksplicitna prognoza Pustili film za odrasle za vrijeme vremenske prognoze, i policija istražuje slučaj Najskuplja jesenska sjetva do sada - 3 Zbog ovoga nam je skuplji kruh zajamčen: "Znate koliko su cijene otišle gore…"

Ministri danas nisu pojasnili na koje su mjere mislili u zajedničkoj izjavi, ali su istaknuli da se, "imajući u vidu važnu ulogu WTO-a, slažu da nastave s reformom trgovinskih pravila u poljoprivredi".

Sastanak dolazi u trenutku povećanih napetosti koje su poremetile poljoprivredna tržišta. Kina i drugi američki trgovinski partneri uveli su mjere odmazde prema američkim farmerima nakon što je Trumpova administracija uvela carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kine i Kanade.

Njemačka ministrica Julia Klockner je potvrdila da se u Buenos Airesu vodi "iskrena rasprava" o tome da ne žele jednostrane protekcionističke mjere.

Ministar poljoprivrede SAD-a Sonny Perdue najavio da bi američki farmeri već u rujnu mogli dobiti subvencije iz planiranog paketa pomoći u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

Očekuje se da bi američki poljoprivrednici, zbog mjera odmazde uvedenih nakon što je Washington uveo carine na kinesku robu, mogli pretrpjeti štetu od oko 11 milijardi dolara .

Perdue je program pomoći nazvao privremenom mjerom za 2018. godinu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju