Meng Wanzhou (Foto: AFP)
Meng Wanzhou (Foto: AFP) Foto: Afp

Kina je u utorak izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što su Sjedinjene Države objavile kaznenu prijavu protiv Huawei Technologies Co. Ltd. i njezine glavne financijske direktorice Meng Wanzhou, zbog navodne urote za kršenje američkih sankcija protiv Irana.


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da prestanu "nerazumno potiskivanje" kineskih tvrtki, uključujući Huawei, i ukinu uhidbeni nalog za Meng.

Vezani članci Koronavirus u Kini - 2 Raste broj zaraženih: Zbog koronavirusa u Kini smijenjeno desetak političara, Kanada šalje zrakoplov po svoje državljane Donald Trump i Xi Jinping (Foto: AFP) Kina i SAD zajedno razbile lanac krijumčara fentanila, droge 50 puta potentnije od heroina

Peking će odlučno štititi zakonite interese kineskih tvrtki, navodi se u priopćenju ministarstva.

Kinesko trgovinsko izaslanstvo stiglo na razgovore u Washington

Kinesko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Liuom stiglo je u ponedjeljak u Washington na gospodarske i trgovinske pregovore.

U izaslanstvu su guverner kineske Središnje banke Yi Gang i potpredsjednika državnoga ureda za planiranje i zamjenika ministra financija, navodi se u izvješću, koje ne navodi detalje o dnevnom redu. (Hina)