Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasnogovornik KFOR-a Jean Luc Cotard izjavio je u srijedu u Prištini da su vojnici KFOR-a 17. ožujka u Mitrovici, tijekom demonstracija, morali reagirati na odgovarajući način "jer nisu bili suočeni s demonstrantima već s ubojicama", javio je Radio Kosova.


"Mi nismo policijske snage i nemamo ista pravila. Nemojte očekivati da ćemo dijeliti cvijeće kada budemo napadnuti. Vojnici KFOR-a se 17. ožujka nisu suočili s demonstrantima već s ubojicama", rekao je Cotard na konferenciji za novinstvo i dodao da "radi veliku razliku između građana i ubojica".

Vezani članci Ulaz u zgradu suda u Zadru (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice žalili se na mjere opreza Slika nije dostupna Zapovjednici južnog krila NATO-a i KFOR-a u Mitrovici

Komentirajući navode da su vojnici KFOR-a u sjevernoj Mitrovici koristili gumene metke i pretjeranu silu, glasnogovornik Cotard je kazao da su tom prilikom "vojnici bili napadnuti".

"To je bio napad i mi smo koristili odgovarajuća sredstava", rekao je Cotard odbijajući odgovoriti je li u NATO-u ili KFOR-u pokrenuta istraga o prekomjernoj uporabi sile.

Cotard je dodao da je tijekom nereda u Mitrovici jedna bomba
"kašikara" jugoslavenske proizvodnje bačena na pripadnike KFOR-a ali nije eksplodirala.

Po njegovim riječima, KFOR je toga dana intervenirao na zahtjev UNMIK-a.

"UNMIK je od nas zatražio potporu akciji UN-ove policije i
mi smo bili tu da im pomognemo zauzeti zgradu suda", kazao je glasnogovornik KFOR-a opisujući sukobe pripadnika međunarodnih snaga sa srpskim demonstrantima nakon što je uhićena skupina Srba koja je zaposjela zgradu suda u Mitrovici.