Upravitelj bolnice na sjeveru Mitrovice Vladimir Adžić izjavio je kako je u sukobima Srba i policije ozlijeđeno oko 70 ljudi, od kojih je 15 zadržano na bolničkom liječenju, javljaju srpski izvori sa sjevera Mitrovice. No, zadnji izvještaji govore o više od 100 ozlijeđenih.


Zadržani su teško ozlijeđeni, a najveći broj njih je ranjen iz vatrenog oružja, rekao je Adžić. U mitrovačkoj bolnici u tijeku su operacije najteže ozlijeđenih.

Vezani članci Vršnjačko nasilje Ravnatelj bolnice o stanju pretučenog 14-godišnjaka: "Iako su ozljede na početku bile okvalificirane kao lakše, riječ je o teškim ozljedama" Slika nije dostupna Boris Tadić: Ne isključujem mogućnost izbijanja nemira na Kosovu

U svim školama u sjevernom djelu Mitrovice nastava je jutros prekinuta zbog nemira koji su izbili zbog uhićenja srbijanskih prosvjednika, bivših djelatnika suda, nakon što je UNMIK policija zauzela zgradu suda, objavili su srpski izvori na sjeveru Mitrovice. 

Isti izvori navode da je u središnjem Kosovu nastava ranije prekinuta zbog obilježavanje obljetnice ožujskih nemira 2004. godine.

Srpsko nacionalno vijeće sjevernog Kosova pozvalo je srpske vlasti da izvrše pritisak na UNMIK, a od te međunarodne misije da problem u Mitrovici riješi mirnim putem.

Policija UNMIK-a se povukla, KFOR preuzeo nadzor

Nakon izbijanja sukoba s prosvjednicima policiji UNMIK-a naloženo je da se povuče, dok su snage KFOR-a preuzele nadzor.

Nakon napada Srba na međunarodne snage eksplozivnim sredstvima, a riječ je o ručnim granatama i vatrenom oružju, policiji je naređeno da se povuče sa sjevera Mitrovice, a nadzor preuzima KFOR, potvrdio je glasnogovornik Kosovske policijske službe za regiju Mitrovice, Besim Hoti. Kosovske i međunarodne institucije pozivaju za mir nakon izbijanja sukoba.

Radio Kosovo javio je da je osam francuskih pripadnika KFOR-a i 25 policajaca UNMIK-a ozlijeđeno u današnjim sukobima s lokalnim Srbima.

U jutrošnjoj eksploziji u blizini suda, prema prvim informacijama, ozlijeđena su tri pripadnika policije UNMIK-a i dva vojnika KFOR-a, no potom je priopćeno da je u eksploziji ozlijeđeno još šest pripadnika KFOR-a. Kako je priopćeno, pripadnici KFOR-a ozlijeđeni su vatrenim oružjem.

Prema Kosovskoj policijskoj službi, nekoliko stotina Srba nalaze se na ulicama sjevernog djela Mitrovice, unatoč poziva da ostanu u svojim domovima.

S druge strane mosta koji dijeli grad na dva dijela, na jugu grada Mitrovice, situacija je mirna i nisu primijećene dodatne sigurnosne snage.

Predsjednik općine Mitrovica Bajram Rexhepi, bivši kosovski premijer, u izjavi novinarima ocijenio je uspješnom jutrošnju akciju sigurnosnih snaga na oslobađanju zgrade suda na sjeveru Mitrovice, dodajući kako je takva koordinirana akcija bila prijeko potrebna da bi se uspostavili red i zakon u tom dijelu grada.

Zamjenik civilnog upravitelja UN-a na Kosovu Lawrence Rossin je zatražio od svih da ostanu mirni kako bi UNMIK efikasnije mogao ispuniti svoj mandat na cijelom teritoriju Kosova na uspostavi mira i zaustavljanju ilegalnih aktivnosti.