Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izvijestio je u utorak Haaški sud da je bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u skladu sa subpoenom sudskog vijeća u ponedjeljak 'odgovorio na sva pitanja njegova pravnog savjetnika Petera Robinsona', objavio je ICTY.


Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, ove je godine podnio zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem 16. travnja u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Karadžić smatra da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanja oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je 'mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima'.

Karadžić je potrebu razgovora sa Zagorcem obrazložio time što takve informacije nije potvrdio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom.

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju 'dragulji' nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja. (Hina)
 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Suđenja Karadžiću i Mladiću traju previše dugo' Slika nije dostupna Mladića čuvali visoki srpski državni dužnosnici
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju