Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijesti iz Haaga

Karadžić: Zagorec je bio izravno uključen u dogovore oko slanja oružja iz Irana za bosanske muslimane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izvijestio je u utorak Haaški sud da je bivši pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u skladu sa subpoenom sudskog vijeća u ponedjeljak 'odgovorio na sva pitanja njegova pravnog savjetnika Petera Robinsona', objavio je ICTY.

Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, ove je godine podnio zahtjev za razgovorom njegova zastupnika sa Zagorcem 16. travnja u zatvoru u kojem Zagorec služi kaznu.

Karadžić smatra da je Zagorec, koji je odbio dobrovoljno razgovarati s predstavnicima njegove obrane, bio izravno uključen u dogovore oko slanja oružja iz Irana preko Hrvatske za bosanske muslimane tijekom 1994-95 godine. Zagorec je tijekom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. Karadžić tvrdi da su u tom razdoblju tisuće tona pješačkog oružja i drugog oružja krijumčarene iz Irana i drugih islamskih zemalja vojsci bosanskih muslimana preko Hrvatske te da je 'mnogo od toga oružja završilo u tzv. zaštićenim zonama u Srebrenici i Žepi gdje je korišteno za napade i ubijanje srpskih civila u okolnim selima'.

Karadžić je potrebu razgovora sa Zagorcem obrazložio time što takve informacije nije potvrdio u svom ranijem razgovoru s bivšim ravnateljem HIS-a Miroslavom Tuđmanom.

Zagorec je u Hrvatskoj na odsluženju sedmogodišnje kazne nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno krađe dragulja iz Ministarstva obrane. Osuđen je jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Nakon pravomoćne presude u slučaju 'dragulji' nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razočaranje dužinom procesa 'Suđenja Karadžiću i Mladiću traju previše dugo' Slika nije dostupna Otkrivena mreža pomagača Mladića čuvali visoki srpski državni dužnosnici

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene