Helikopter Cyclone, ilustracija
Helikopter Cyclone, ilustracija Foto: canada.ca

Kanadski vojni helikopter koji je bio raspoređen na bojnom brodu nestao je nakon vojne vježbe NATO-a kod grčke obale, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.


Trudeau je objavio na Twitteru da je trenutačno u tijeku akcija potrage za helikopterom te da će "nove informacije biti dostupne što je prije moguće".

Vezani članci Justin Trudeau Kanadskog premijera žene su ovakvog zavoljele, a sad je jednim novim detaljem dobio dozu zrelosti Puma (Foto: Screenshot/YouTube) Puma im pokušala ući u kuću, mogli su samo promatrati i strepiti

Jedno je tijelo pronađeno, a za pet osoba koje su bile u letjelici se još traga, javlja The Star.

Ranije su dva kanadska dužnosnika potvrdila da su izgubili kontakt s helikopterom prvotno raspoređenim na fregati HMCS Fredericton, koja je dio NATO-ove mornaričke skupine 2 (SNMG2).

"Kontakt je izgubljen s helikopterom dok je sudjelovao u savezničkoj vježbi kod grčke obale", stoji u priopćenju Kanadskih oružanih snaga.

Helikopter nestao iznad Jonskog mora

Grčki su mediji ranije prenijeli kako je helikopter nestao iznad Jonskog mora, između Italije i Grčke, u međunarodnom moru, oko 80 kilometara od grčkog otoka Kefalonija.

HMCS Fredericton napustio je vojnu bazu Halifax s novim helikopterom Cyclone u siječnju te je planirano da bude šest mjeseci raspoređen na Mediteranu i u Crnom moru.

Kanadski helikopter Cyclone, koji je prvi puta raspoređen 2018., uobičajeno prevozi četiri člana posade, ali ponekad i vojno osoblje. Cyclone je, za vojne potrebe, prenamijenjena verzija teretnog helikoptera Sikorsky S-92

Već su se događali incidenti s Cycloneima koji su zamijenili zastarjele helikoptere Sea King u kanadskoj vojsci. U veljači 2019. došlo je do tvrdog slijetanja Cyclonea sa broda HMCS Regina na opskrbni brod Asterix, blizu Havaja. (Hina)