Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I bogati plaču

Kako je jedna obitelj nagomilala dug od 45 milijuna kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije pet godina, Charlesa i Iona Cole vodili su raskošan život. U njihovom 2,25 milijuna funti vrijednom domu u Devonu žive s četvero djece.

Danas se, međutim, Coleovi suočavaju s realnom mogućnošću gubitka svega u čemu su do sada uživali. Ukoliko ne vrate dug od pet milijuna funti do travnja, banka prijeti da će im oduzeti dom, poduzeće, i prodati sve na aukciji.

Pročitajte i ovo Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi Novac - 1 Kako će ih država regulirati? Basnoslovan iznos! Doznajemo koliko su dugova posljednjih pet godina banke prodale agencijama za naplatu potraživanja

Problem je u tome, kaže Charels, što su u pravilu bez novčića. Za Božić nisu kupovali poklone. Odjeću već neko vrijeme kupuju na sniženjima u supermarketu, kao i hranu koju ne mogu uzgojiti u svom vrtu,piše Daily Mail.

Priča o njihovom osiromašenju vjerojatno neće izazvati posebno suosjećanje, ali financijski kolaps obitelji kao što je ova, dobar je pokazatelj da nesigurnost ne štedi nikoga.

Financijski krah dogodio im se iz više razloga. Jedan od njih su troškovi obiteljskog doma, povećanje školarina i propali pokušaj udruživanja njihovog poduzeća s jednom tvrtkom, potez koji je trebao riješiti njihove financijske brige.

Coleovi su svoje bogatstvo počeli izgrađivati kada su naslijeđenu zemlju iznajmili farmerima, a 2000. Charles je novcem ušteđenim od rente kupio nekretninu koju je iznajmljivao. Uskoro je imao dovoljno novca da kupi još neke nekretnine.

Do 2003. bio je vlasnik čak 84 kuće u Barnsleyju iznajmljivao ih i tako ostvarivao zavidan profit od 250.000 funti godišnje kojim je mogao osigurati lijep život svojoj obitelji.

'Jednostavno ćemo ovo morati prebroditi zajedno'

Do 2007. godine školarine koje su plaćali za djecu bile su prihvatljive, no 2007. njihova je cijena narasla na 100.000 funti godišnje.

Kako su slijedom gospodarske krize, troškovi nekretnina bili sve veći, a prihodi manji, Charles se odlučio za poslovni potez kojim je želio poboljšati svoje poslovanje, međutim njime je samo ubrzao slabljenje prihoda.

Radilo se o poslu s Rumunjima. Trebalo je napraviti naselje u okolici Bukurešta. Ideja je bila da se izgradi predivno predgrađe za zaposlene u Bukureštu koji će putovati u grad na posao. No, kako on i partneri nisu mogli dobiti obećane dozvole za gradnju naselja, ono nikada nije ni počelo, a uloženi novac je propao. Kamate za kredit koji je posudio u banci su narasle i sada banka traži pet milijuna funti.

'Kad smo se vjenčali, rekli smo; U dobru i zlu, u siromaštvu i bogatstvu, a i ne prestanete voljeti nekoga smo zato što prolazite kroz teška vremena. Jednostavno ćemo ovo morati prebroditi zajedno', rekla je Iona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene