Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno ga može tješiti

Kakav poraz za Baracka Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo da su ozbiljni, manipulativni, upitnog morala - predsjednici iz televizijskih serija među Amerikancima su popularniji od stvarnog šefa države.

Bilo da se radi o ozbiljnom Josiahu Bartletu iz 'Zapadnog krila' ili manipulativnom Franku Underwoodu iz 'Kuće od karata', Amerikanci preferiraju televizijske predsjednike ispred njihovog stvarnog izabranika Baracka Obame.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću? Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Reuters je naime proveo anketu koja je pokazala da 54 posto Amerikanaca ima nepovoljno mišljenje o Obami koji je poznat po svom 'cool' i opreznom predsjedničkom stilu. Preostalih 46 posto ispitanika bilo mu je naklonjeno.

'Ovakva se mogućnost možda neće tako skoro ponovno ukazati'

Kada su ispitanici zamoljeni da u ulozi predsjednika zamisle lik Davida Palmera iz serije '24', 89 posto onih koji su gledali seriju imalo je povoljno mišljenje o predsjedniku kojeg je glumio Dennis Haysbert. Martin Sheen, odnosno predsjednik Jed Bartlet iz serije Zapadno krilo dobio je pozitivnu ocjenu 82 posto ispitanika.

Obzriom na oštru podijeljenost Amerikanaca po stranačkim linijama malo je vjerojatno da bilo koji predsjednik u stvarnom životu dobije tako povoljne ocjene tolikog broja ljudi. Mišljenje je to predsjedničkog povjesničara Tevija Troya.

'Ja sam prošlost. Zvijezda je Hillary!'

'Otprilike pola zemlje bit će protiv vas samo zato što je to način na koji se postrojavamo uz republikance i demokrate', kaže Troy.

A i fiktivni predsjednici uvijek su sređeni za kamere i sve je savršeno tempirano, dok kod pravih to nije uvijek tako.

Zanimljivo je da su Obamu pobijedili i izmišljeni predsjednici upitnog morala.

Jedan rezultat online ankete provedene između 5. i 19. ožujka ipak može donekle utješiti Obamu - među Amerikancima je popularniji od ruskog predsjedndika Vladimira Putina na kojeg nepovoljno gleda 76 posto ispitanika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene