Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napetost se počela osjećati i prije početka leta


Zbog međusobnih trzavica pilot koji je upravljao zrakoplovom od Pertha do Aucklanda u kabinu nije pustio svog kopilota, piše Mirror.

Vezani članci Pogled iz aviona (Foto: Dnevnik.hr) Vlada produžila rok za davanje ponuda za borbene avione, piloti poručuju: "F16, Gripen... na sve smo spremni" Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima (Foto: AFP) - 1 Džihadisti srušili zrakoplov sirijskog režima: Sirija i saveznici gotovo svakodnevno bombardiraju Idlib

Napetost se počela osjećati i prije početka leta kada je kopilotu trebalo dugo vremena da se testira na droge i alkohol zbog čega je let kasnio 13 minuta. Kada su napokon bili u zraku, kopilot je odmah uzeo predah i popio kavu s članom kabinske posade. No, kada se vratio do kokpita nije mogao ući kroz vrata. Zamolio je kabinsko osoblje da kontaktira pilota internim telefonom.

Letite u SAD? Obavezno napunite baterije pametnih telefona!

'Prvi časnik postao je zabrinut jer kapetan nije odgovarao na pozive i iskoristio je alternativnu metodu da ostvari pristup. Naravno, kabinsko osoblje postalo je zabrinuto i uznemireno jer nisu mogli kontaktirati kapetana', rekao je Errol Burtenshaw iz zračne kompanije.

Izvješće o slučaju poslano je nadležnima za civilno zrakoplovstvo Novog Zelanda, a kapetan i prvi časnik prizemljeni su na neko vrijeme.

VIDEO A gdje je ovom pilotu bila pamet?

Pilot je navodno rekao da se približavao navigacijskoj točki koja je zahtijevala njegovu punu koncentraciju zbog čega se nije javljao na telefon. Navodno je mislio da ga zove osoblje, a ne kopilot.

Burtenshaw je poručio da su sigurnost i komunikacija na prvom mjestu, kao i da su oba pilota naučila vrijednu lekciju da moraju bolje komunicirati sa svojim suradnicima,

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook