Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski Foto: Afp

Bijes poljske javnosti izazvala je izjava Jaroslawa Kaczyńskog, šefa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) u subotu da je za niski natalitet krivo to što žene piju, piše u ponedjeljak agencija dpa.


Lijeva oporba je u ponedjeljak najavila da će podnijeti službenu pritužbu etičkom povjerenstvu parlamenta. Prosječna stopa nataliteta u Poljskoj u 2020. bila je 1,4 djeteta po ženi. U Njemačkoj je 1,5, a u Francuskoj 1,8.

"Kada bi djevojke, mlade žene, pile kao njihovi muški vršnjaci do 25. godine, tada ne bi više bilo djece", rekao je 73-godišnji političar Jaroslaw Kaczyński, prenijela je agencija PAP. Kaczynski je također ustvrdio da muškarci, da bi ih se smatralo alkoholičarima, mogu neumjereno piti 20, a žene samo dvije godine.

Ljevičarski političar Robert Biedron nazvao je te izjave sramotnima.

Supruga poljske nogometne zvijezde Roberta Lewandowskog, Anna Lewandowska odgovorila mu je na Facebooku: "Dosta je! Ljuti me kada vidim da političari neutemeljeno optužuju žene umjesto da rješavaju prave probleme".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki Premijer nudi milijunsku nagradu za pronalazak krivca za zagađenje rijeke: "Saznao sam prekasno za situaciju"

Fitness trenerica Ewa Chodakowska, jedna od najpoznatijih influencerica u Poljskoj, rekla je da se radi o "vrhuncu mržnje" prema ženama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju