Poljski premijer Mateusz Morawiecki
Poljski premijer Mateusz Morawiecki Foto: Afp

Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je da će dati nagradu od milijun poljskih zlota (PLN) za informaciju koja će dovesti do identificiranja krivaca za zagađenje rijeke Odre.


Traje potraga za krivcima za strašno zagađenje rijeke Odre.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki objavio je čak da će dati nagradu od milijun poljskih zlota za bilo kakve informacije koje će dovesti do identifikacije kriv(a)ca.

Vezani članci Ilustracija Masovni pomor ribe u rijeci: Otkriveno golemo zagađenje opasnim toksinom Ozlijeđeni Poljaci - 1 Dio preživjelih Poljaka iz prometne nesreće čeka operacije, dio odlazi svojim kućama

"Ovaj događaj predstavlja strašnu ekološku dramu i ogroman zadatak za nadležne službe. One obavljaju svoj posao, a buduće radnje ovise o tome hoće li se situacija pogoršati ili ne", rekao je poljski premijer za portal Wiadomosci.

Prve službene informacije o teškom zagađenju rijeke Oder pojavile su se krajem srpnja, i bile su rezultat djelovanja aktivista, ekoloških organizacija i turista. Nakon što se ukupno nekoliko tona mrtve ribe pojavilo u rijeci, poljske su vlasti žustro reagirale i započele istragu.

Međutim, u jednakoj mjeri u kojoj ovaj događaj predstavlja ekološku katastrofu, predstavlja i primjer traljavosti državnih institucija. Kao što je pripadnica poljskih Zelenih Małgorzata Tracz istaknula u intervjuu za Smoglab, državne su institucije još jednom pokazale svoju nemogućnost djelovanja u hitnim situacijama.

Vrbani: Ilustracija - 2 Vrhovni sud potvrdio tko je krivac za zagađenu vodu na zagrebačkim Vrbanima

"Prve informacije o zagađenju su se pojavile 27. srpnja, međutim za situaciju se znalo još od ožujka, kad su se pojavili prvi podaci o sličnom zagađenju u kanalu Gliwice, za kojeg se smatra da je izvor ove katastrofe", rekla je.

Kaže kako je reakcija stigla - prekasno. "Cijeli slučaj je prijavljen uredu državnog tužitelja tek jučer (12. kolovoza), zato što je počinitelj zagađenja i dalje nepoznat. A razmjer zagađenja je ogroman. Govorimo o tonama mrtve ribe, što je već sad uzrokovalo domino efekt na cijelu bioraznolikost na području", rekla je.

Čak je i premijer priznao propuste u djelovanju nadležnih službi. "Saznao sam o cijelom događaju 9. kolovoza navečer, što je puno prekasno. Zato spominjem propuste nadležnih službi, za koje će postojati kadrovske posljedice", dodao je.

Preliminarna testiranja rijeke Odre u Njemačkoj otkrila su razine žive opasne po život, međutim ne zna se sa sigurnošću je li upravo to uzrok masovnog pomora riba i ostalih životinja u okolici rijeke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju