Mladi, umirovljenici, djeca, oni čuvaju ono što ljudski nemar uništava - prirodu.

Galerija Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića Čisteći medvjedići - 4 Čisteći medvjedići - 5 +2 Čisteći medvjedići - 1

Često ih povezuju s popularnim crtićem. Nisu leteći, ali jesu - čisteći medvjedići. Priču donosi reporterka Nove TV Lara Švigir.

"Priroda treba biti čista, a ne prljava", kaže Adam (7 godina) iz Varaždina. S tim su se ciljem svi okupili u jednoj varaždinskoj šumi. Po uzoru na crtić, imaju i ime. Samo što oni nisu leteći, nego čisteći medvjedići.

"Oni lete i čiste, a mi čistimo i onda je ime došlo nekako samo po sebi čisteći medvjedići", kaže  Perica Štefan, osnivač "Čistećih medvjedića". Perica je inače promotor koncerata. Na ideju čišćenja okoliša došao je u lockdownu.

"Imao sam jako puno slobodnog vremena pa sam pozvao obitelj na šetnju. Provodili smo vrijeme u prirodi, čistili pomalo i tako je priča započela", objašnjava Štefan. I munjevito se proširila. U dvije i pol godine imali su gotovo 300 akcija s više od 1000 ljudi.  Umirovljenici, studenti, djeca - ekipa za dob ne pita. 

A Čisteći medvjedići otkrili su koje su najčudnije stvari pronašli.

"Dijelove staroga fićeka", rekao je Žarko, dok Perica kaže: "Pa možda okvir od zolje iz Domovinskog rata".

Ilustracija Znate li što se dogodi kad se opušak baci u kanalizaciju?

"Postoji jedini ispravan način a to je odvoz u reciklažno dvorište. Kako nekome to ne padne na pamet", kaže Mirta Lampelj, "Čisteći medvjedići". 

Slika nije dostupna Mia, kraljica podmorja: Pronađena jedna od rijetkih zaštićenih školjki, ima ih svega 12 živih u našem dijelu Jadrana

 "Mislite na prirodu čuvajte naš jedini planet jer rezervni nemamo", rekao je Domagoj Jakopović Ribafish. I sve što prirodi činimo – dobro ili loše – kad tad nam se vrati. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju