Obavijesti Video Pretražite Navigacija
klopka ili korupcija?

Skupocjena Diorova torbica mogla bi koštati vlasti predsjednika moćne države

Južnokorejski predsjednik i prva dama
Južnokorejski predsjednik i prva dama Foto: Guliverimage
Južnokorejski predsjednički par, Yoon Suk Yeol i Kim Keon Hee, već se mjesecima bore sa skandalom jer je Kim navodno primila skupocjenu torbicu, što je državnim službenicima u J. Koreji zabranjeno.

Prva dama Južne Koreje prouzrokovala je pravi skandal u zemlji zbog jedne Diorove torbice, koju je navodno primila kao skupocjen poklon, a u pitanju je Diorova nebeskoplava torbica "Lady Dior Pouch" od teleće kože koja košta 2200 dolara.

Kim Keon Hee (51) i njezin suprug Yoon Suk Yeol, predsjednik Južne Koreje, uvjereni su da je skandal planiran. Predsjednik je izjavio da se očito radi o "političkom podmetanju", dok se prva dama o skandaloznoj torbici nije očitovala.

U Južnoj Koreji državni službenici i njihovi partneri zakonom ne smiju prihvaćati darove skuplje od 750 dolara. U protivnom se smatra da svoju poziciju iskorištavaju za osobni dobitak.

Isto se dogodilo prvoj dami Kim koja se s takvim optužbama ne susreće prvi put.  Prethodno ju se, naime, optuživalo za plagiranje znanstvenih radova te manipuliranje dionicama, što također nije komentirala. Optužena je i da je falsificirala neke informacije iz svojeg životopisa, za što se ispričala, navodi CNN.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 11 Veliki intervju Milanović nije birao riječi: "Tudurić je probisvijet, Butković jazbinar, a vladavina Sanadera je bila zlatno doba u usporedbi s Plenkovićem"

Kako je "uhvaćena"?

Skandal koji je snašao predsjednički par izbio je još krajem studenog 2023. godine kada je u javnost izašla videosnimka na kojoj je vidljivo da se Kim nalazi s korejsko-američkim pastorom Choi Jae Youngom koji joj je torbicu i donio.

Na snimci se može čuti kako ga prva dama ispituje zašto je tu torbicu donio. "Molim Vas, ne morate ovo raditi", čuje se kako Kim izgovara, nakon čega torbicu nije preuzela.

Pastor je novinarima objasnio da se taj sastanak dogodio nekoliko mjeseci nakon što je Yoon postao predjsednikom Južne Koreje, a da je sastanak snimao kamerom skrivenom u satu koji je dobio od proljevičarskog kanala Voice of Seoul, koji javno kritizira predsjednikovu konzervativnu vladu. Isti ti ljudi dali su mu i Diorovu torbicu kao "mamac", rekao je.

Predsjednik Yoon rekao je da je sporna videosnimka objavljena kako bi se pokušalo utjecati na izbore u travnju.

"U budućnosti, moja supruga i ja moramo biti stroži u odnosima s ljudima kako se javnost ne bi brinula", rekao je Yoon. Ipak, nije niti eksplicitno naglasio da njegova žena taj dar zaista nije prihvatila.

Umjesto toga rekao je kako žali što za vrijeme susreta s pastorom nije bila odlučnija u odbijanju torbice.

“Ovo je očito politička predstava. Snimka skrivene videokamere stara godinu dana objavljena je pred ovogodišnje predsjedničke izbore", rekao je predsjednik u razgovoru s KBS-om.

Pročitajte i ovo Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave

Reakcija javnosti

YouTube kanal Voice of Seoul i Choi, koji se zalaže za ujedinjenje dviju Koreja, optuženi su za postavljanje klopke za Kim i pokušaj utjecanja na nadolazeće izbore. 

Choi se pravda tvrdnjom da je skrivenu kameru koristio kako bi pokazao da Kim zloupotrebljava svoju poziciju. Svećenik je rekao da joj je na sastanku u lipnju 2022. godine ponudio Chanelovu kozmetiku vrijednu 1300 američkih dolara te da ju je Kim prihvatila. Choi je dodao da je tijekom tog sastanka čuo da se korejska prva supruga "petlja" u politička pitanja.

Politolog sa Sveučilišta Kyung Hee objasnio je da "korejsko društvo najburnije reagira kada vidi da državni dužnosnici ili njima bliske osobe zloupotrebljavaju svoju moć i kada svoje pozicije koriste kako bi uživali u određenim privilegijama".

U prilog tome ide informacija da je potpora predsjedniku Yoonu pala na 29 posto, najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene