Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko remijerki Juliji Timošenko naložio je da hitno nastavi pregovore s Moskvom nakon što je ruska državna tvrtka Gazprom, zbog nesuglasica oko plaćanja, prepolovila opskrbu Ukrajine plinom.


Gazprom je u ponedjeljak isprva smanjio opskrbu Ukrajine plinom za 25 posto, a u utorak za dodatnih 25 posto, prijeteći daljnjim smanjenjem ukoliko se ne podmire svi dugovi i ako se ne potpiše ugovor za 2008.

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina: Januković i Timošenko u drugom krugu izbora Slika nije dostupna Ukrajina: Po izlaznim anketama vodi Janukovič

Iz Gazpromove uprave izvijestili su kako Kijev za isporučeni plin duguje 600 milijuna dolara.

Timošenko je u srijedu članovima kabineta kazala kako će Ukrajina izvršiti svoje obveze isporuke ruskog plina Europi i ostati 'pouzdan partner'.

Juščenko je u pismu poslanom u utorak kasno navečer Juliji Timošenko ponovno kritizirao način na koji njezina vlada vodi pregovore te ju je pozvao da što prije obnovi pregovore između ukrajinske državne tvrtke Naftogaz i Gazproma kako bi se omogućilo potpisivanje ugovora za 2008.

Juščenko smatra da su aktivnosti i potezi što ih je u dosadašnjim pregovorima poduzimala vlada na čelu s Timošenko 'neprikladni i loši'.