Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Joseph Kabila ponovno predsjednik Konga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji predsjednik Demokratske republike Kongo Joseph Kabila pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora 29. listopada, objavio je u ponedjeljak navečer Vrhovni sud zadužen za proglašenje definitivnih rezultata.

Sud je "proglasio da je apsolutnom većinom za predsjednika Demokratske republike Kongo izabran Kabila Kabange Joseph", rekao je predsjednik suda.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Vrhovni sud je potvrdio privremene rezultate Neovisnog izbornog povjerenstva prema kojima je Kabila pobijedio s 58,05 posto glasova, prema 41,95 koje je dobio njegov protivnik zamjenik predsjednika Jean-Pierre Bemba.

Vrhovni sud je nešto ranije odbio Bembin priziv kojeg smatra
neutemeljenim.

Kabila (35) je 2001. postao predsjednik države nakon što je ubijen njegov otac Laurent-Desire Kabila i on je prvi predsjednik RDC izabran na izravnim općim izborima u toj zemlji u kojoj je rat trajao pet godina (1998.-2003.).

Kabila bi trebao prisegnuti 6. prosinca.

Objava rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora je objavljena u Ministarstvu vanjskih poslova jer je Vrhovni sud premješten nakon djelomičnog požara 21. studenoga kojeg su izazvali Bembini pobornici.

U Kinšasi je u tri navrata izbilo nasilje nakon izbora u kojima je nakon kolovoza poginulo tridesetak osoba.

Kinšasa je u ponedjeljak bila pod vrlo visokim mjerama sigurnosti, posebice pripadnika Plavih kaciga i misije Ujedinjenih naroda u RDC (UNMON) i vojnika europske snage u zemlji (Eufor).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene