Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosadašnji predsjednik Demokratske republike Kongo Joseph Kabila pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora 29. listopada, objavio je u ponedjeljak navečer Vrhovni sud zadužen za proglašenje definitivnih rezultata.


Sud je "proglasio da je apsolutnom većinom za predsjednika Demokratske republike Kongo izabran Kabila Kabange Joseph", rekao je predsjednik suda.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Zgrada Vrhovnog suda Milanović sutra dobiva prijave kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Vrhovni sud je potvrdio privremene rezultate Neovisnog izbornog povjerenstva prema kojima je Kabila pobijedio s 58,05 posto glasova, prema 41,95 koje je dobio njegov protivnik zamjenik predsjednika Jean-Pierre Bemba.

Vrhovni sud je nešto ranije odbio Bembin priziv kojeg smatra
neutemeljenim.

Kabila (35) je 2001. postao predsjednik države nakon što je ubijen njegov otac Laurent-Desire Kabila i on je prvi predsjednik RDC izabran na izravnim općim izborima u toj zemlji u kojoj je rat trajao pet godina (1998.-2003.).

Kabila bi trebao prisegnuti 6. prosinca.

Objava rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora je objavljena u Ministarstvu vanjskih poslova jer je Vrhovni sud premješten nakon djelomičnog požara 21. studenoga kojeg su izazvali Bembini pobornici.

U Kinšasi je u tri navrata izbilo nasilje nakon izbora u kojima je nakon kolovoza poginulo tridesetak osoba.

Kinšasa je u ponedjeljak bila pod vrlo visokim mjerama sigurnosti, posebice pripadnika Plavih kaciga i misije Ujedinjenih naroda u RDC (UNMON) i vojnika europske snage u zemlji (Eufor).