Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova kriza na pomolu?

Putin diže barijere prema Ukrajini, Barroso ga upozorava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ozbiljno smo zabrinuti nakon što je ruska vlada nedavno usvojila ukaz u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine,' stoji u Barrosovom pismu.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u srijedu u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zabrinutost zbog ruskog uvođenja trgovačkih barijera između Rusije i Ukrajine, što je protivno dogovoru na temelju kojeg je Europska unija pristala na odgodu primjene sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

EU, Rusija i Ukrajina suglasile su se 12. rujna da odgode primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina do 31. prosinca 2015. s time da će Ukrajina nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do toga datuma i istodobno zadržati postojeći trgovački režim s Rusijom.

Prvotno je bilo predviđeno da se sporazum o slobodnoj trgovini kao dio sporazuma o pridruživanju počne primjenjivati 1. studenoga. Međutim, Rusija je zaprijetila uvesti carinu na uvoz ukrajinske robe ukoliko Kijev nastavi s planiranim trgovinskim sporazumom od 1. studenoga.

'Ozbiljno smo zabrinuti nakon što je ruska vlada nedavno usvojila ukaz u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine. Smatramo da bi primjena toga ukaza proturječila zajedničkom dogovoru o odluci o privremenoj odgodi trgovačkog dijela sporazuma o pridruživanju', kaže se u Barrosovu pismu Putinu.

Elitne američke postrojbe na Baltiku i u Poljskoj

Barroso je također odbacio ruske zahtjeve da se promijene neke odredbe sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a.

'Želio bih iskoristiti ovu prigodu i naglasiti da je sporazum o pridruživanju bilateralni sporazum te, da u skladu s međunarodnim pravom, bilo kakve promjene u njemu mogu se provesti na zahtjev jedne od strana i uz suglasnost druge, sukladno mehanizmima predviđenim u tekstu', kaže Barroso.

Barroso podsjeća Putina da su dogovori postignuti na sastanku od 12. rujna između EU-a, Rusije i Ukrajine dio sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini, koji predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje i njezino pravo da sama odluči o svojoj sudbini.

Dio toga sporazuma je davanje autonomije pobunjenim proruskim područjima na istoku Ukrajine, što je ukrajinski parlament izglasao zajedno s ratifikacijom sporazuma o pridruživanju s EU-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene