Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ozbiljno smo zabrinuti nakon što je ruska vlada nedavno usvojila ukaz u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine,' stoji u Barrosovom pismu.


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u srijedu u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zabrinutost zbog ruskog uvođenja trgovačkih barijera između Rusije i Ukrajine, što je protivno dogovoru na temelju kojeg je Europska unija pristala na odgodu primjene sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.

Vezani članci Bernie Ecclestone Bivši šef Formule 1 Bernie Ecclestone: "Primio bih metak za Putina" Rat u Ukrajini Zelenski smijenio šefa državne sigurnosti u Harkivu, pogledajte što (ni)je učinio. EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte

EU, Rusija i Ukrajina suglasile su se 12. rujna da odgode primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina do 31. prosinca 2015. s time da će Ukrajina nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do toga datuma i istodobno zadržati postojeći trgovački režim s Rusijom.

Prvotno je bilo predviđeno da se sporazum o slobodnoj trgovini kao dio sporazuma o pridruživanju počne primjenjivati 1. studenoga. Međutim, Rusija je zaprijetila uvesti carinu na uvoz ukrajinske robe ukoliko Kijev nastavi s planiranim trgovinskim sporazumom od 1. studenoga.

'Ozbiljno smo zabrinuti nakon što je ruska vlada nedavno usvojila ukaz u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine. Smatramo da bi primjena toga ukaza proturječila zajedničkom dogovoru o odluci o privremenoj odgodi trgovačkog dijela sporazuma o pridruživanju', kaže se u Barrosovu pismu Putinu.

Elitne američke postrojbe na Baltiku i u Poljskoj

Barroso je također odbacio ruske zahtjeve da se promijene neke odredbe sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a.

'Želio bih iskoristiti ovu prigodu i naglasiti da je sporazum o pridruživanju bilateralni sporazum te, da u skladu s međunarodnim pravom, bilo kakve promjene u njemu mogu se provesti na zahtjev jedne od strana i uz suglasnost druge, sukladno mehanizmima predviđenim u tekstu', kaže Barroso.

Barroso podsjeća Putina da su dogovori postignuti na sastanku od 12. rujna između EU-a, Rusije i Ukrajine dio sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini, koji predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje i njezino pravo da sama odluči o svojoj sudbini.

Dio toga sporazuma je davanje autonomije pobunjenim proruskim područjima na istoku Ukrajine, što je ukrajinski parlament izglasao zajedno s ratifikacijom sporazuma o pridruživanju s EU-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju