Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grobnice Kušanskog kraljevstva

Jeste li ikad vidjeli sudanske piramide?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon drastičnog pada turističkih dolazaka Sudan nastavlja s pokušajima privlačenja posjetitelja nudeći im razgledavanje raznih znamenitosti.

Sudan je najveća i jedna od najmanje posjećenih zemalja u Africi, posebice nakon nedavnih sukoba u zemlji.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

>> Sukobi u pograničnom području dva Sudana

Kraljevski grad Meroe, povijesno nalazište u kojem se nalaze piramide i pješčane dine, jedno je od najspektakularnijih turističkih odredišta u Sudanu. 8.000 godina star grad leži oko 200 kilometara sjeveroistočno od sudanske prijestolnice Khartorum i bio je posljednja prijestolnica Kušanskog kraljevstva.

Piramide u Meroeu su jedna od najspektakularinijih destinacija u Sudanu. U 50-ak malih, dijelom urušenih piramida, pokapani su kraljevi Kušita od oko 250 godina prije Krista do 350 godina poslije Krista. Najveće piramide su visoke 30 metara i njihovi kutevi su šiljasti. Neki imaju i blizu 70 stupnjeva.

Spekulira se kako ima više piramida u Sudanu nego što ih ima u Egiptu. Tvrdi se kako u staroj Nubiji (današnjem Sudanu) ima ukupno 223 piramide. 'Piramide u Egiptu su starije i veće, no u Sudanu ih ima više i složenije su', kaže Osman Awad, jedan od čuvara piramida na povijesnom nalazištu Meroe.

Posjećenost je dobra od listopada do prosinca, no od siječnja do travnja bilježe drastičan pad. Sudanska vlada stoga radi na konzervaciji piramida, posebice zaštiti od vanjskih utjecaja. Nedavno su uvrštene na listu Svjetske baštine zbog svoje povijesne važnosti. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene