Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mira

Sukobi u pograničnom području dva Sudana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudanska vojska i snage naklonjene Južnom Sudanu sukobile su se u pograničnom području Sudana uz granicu prema novoosnovanoj državi Južni Sudan, potvrdili su dužnosnici obje strane.

Dvije sudanske pokrajine Modri Nil i Južni Kordofan, koje graniče s Južnim Sudanom, izvor su napetosti od srpanjskog otcjepljenja južnog dijela Sudana koji je neovisnost proglasio pod imenom Južni Sudan. U dvije pokrajine stanovništvo je tijekom građanskog rata bilo naklonjeno snagama juga koji je sada neovisan.

Službeni Kartum već je ranije prijetio da će razoružati borce u tim pokrajinama naklonjene jugu. Prema izvorima dviju strana sukobi su izbili tijekom noći četvrtak na petak na ulasku u glavni grad pokrajine Modri Nil. Sukobi su se nakon toga iz al-Damazina brzo proširili na sva područja u kojima su naoružani pobornici Južnog Sudana.

Napetosti su počele rasti nakon što se nekadašnja južna pokrajina Sudana bogata naftom otcijepila u srpnju. Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u međuvremenu zabrinutost zbog pogoršanja stanja na tom području. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje nafte Unatoč prosvjedu Južni Sudan ratificirao granicu sa Sudanom Slika nije dostupna Zadržavaju pravo na obranu Sudan želi prekinuti sukobe s Jugom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene