Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zračni napadi koalicijskih snaga, predvođenih Saudijskom Arabijom, i artiljerijska paljba potresali su tijekom noći južni jemenski grad Aden dok su trajale borbe na tlu za kontrolu glavne zračne luke.


Stanovnici proteklu noć opisuju kao najgoru u posljednjih nešto više od mjesec dana koliko traju sukobi.

Vezani članci Slika nije dostupna Jemen: Više od 1000 mrtvih, nastavljeni udari na šijite Slika nije dostupna Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad

Pobunjeni Huti, saveznici Irana, i lokalne snage razmjenjivali su tijekom noći vatru iz tenkova i minobacača u četvrti Khor Maksar u blizini zračne luke a saudijska koalicija bombardirala je položaje Hutija iz zraka.

Stanovnici kažu da su brojne obitelji, čije su kuće spaljene ili granatirane, pobjegle iz grada riskirajući snajpersku vatru Hutija i njihove kontrolne točke.

Arapska koalicija bombardira Sanu i Aden

"Prizori su zastrašujući, ne samo na ulicama gdje traju borbe, nego i u kućama koje prestrašene obitelji ne mogu ni napustiti", kazao je lokalni aktivist Ahmed al-Awgari.

"Žene i djeca spaljeni su u vlastitim domovima, civili su ubijani na ulicama ili razneseni tenkovskom paljbom", dodao je. Prema aktivistima tijekom mjesec dana sukoba u gradu ubijen je veliki broj stanovnika i boraca obje zaraćene strane.

Šijitski Hutiji su u rujnu ušli u glavni grad Sanu i od tada napreduju prema jugu i istoku zemlje tvrdeći pri tom da pobjeđuju u ratu protiv "sunitskih militanata i korumpirane vlasti". Njihov ulazak u pregrađa Adena 25. ožujka izazvao je zračanu kampanju saudijskih koalicijskih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook