Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izborni dan

Pet glasova za Obamu, pet za Romneyja: Izjednačeni na prvom otvorenom biračkom mjestu

Na prvom biralištu otvorenom u SAD-u Barack Obama i Mitt Romney dobili su jednak broj glasova.

Američke predsjedničke izbore pratite UŽIVO na Dnevnik.hr!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon poraza Posljednji Romneyjev gaf: Pokrenuo 'predsjedničku' web stranicu Slika nije dostupna Za njega to znači nastavak progona Assange: Obama je vuk u janjećoj koži

I demokrat Obama i republikanac Romney dobili su po pet glasova u Dixville Notchu u prve 43 sekunde 6. studenog. Ondje su birališta otvorena u ponoć i svih deset glasača je dalo svoj glas. Međutim, prvi put u povijesti rezultat predsjedničkih kandidata je izjednačen, javlja CNN.

Još je jedno biračko mjesto otvoreno iza ponoći, ono u gradiću Hart's Location u kojem glasuje 31 osoba. Rezultat je ondje 23 glasa za Obamu, 9 za Romneyja. Dixville Notch, smješten je blizu granice s Kanadom, kao i susjedni Hart's Location

Dixville Notch je svake četiri godine u središtu pozornosti cijelog SAD-a jer se njegovi stanovnici prvi izjašnjavaju na izborima. Stvar je osobnog ponosa i prestiža da svi stanovnici s pravom glasa na birališta izađu što prije.

Suprotno tradiciji, ove godine birači nisu mogli glasovati u plesnoj dvorani luksuznog hotela starog 150 godina jer se zdanje renovira, pa je desetero birača svoju građansku dužnost obavilo u skijaškoj kolibi.

SAD: Prognoze najavljuju elektorsku pobjedu Obame

Dio američkih medija je dan uoči predsjedničkih izbora objavio prognoze izbornih rezultata, dobivene ne temelju posljednjih anketa na nacionalnoj razinu i u tzv. državama-bojištima, prema kojima predsjednik Barack Obama osvaja drugi mandat s više od 270 elektorskih glasova i tek neznatnom većinom ukupnih glasova birača.

Tko će pobijediti na američkim predsjedničkim izborima?

  • Barack Obama
  • Mitt Romney

Ukupno glasova:

Američki javni radio NPR u blogu posvećenom izborima predviđa da Obama osvaja drugi mandat s apsolutnom većinom od 277 elektorskih glasova dok republikanski izazivač Mitt Romney dobija 261. Obama prema toj prognozi osvaja Iowu, Nevadu i Ohio a Romney - Colorado, Floridu, New Hampshire i Virginiju.

The New York Times u svom izbornom blogu FiveThirtyEight, nazvanom po 538 članova Elektorskog kolegija, prognozira da Obama osvaja 307 elektorskih glasova prema 231 za Romneyja, uz 50,6 posto ukupnih glasova birača, prema 48,5 posto za Romneyja.

>> 'Romney je napravio obrat od tvrdog do emotivnog konzervativca'

Obama, prema tom izračunu ima 86,3 posto izgleda za pobjedu, a Romney samo 13,7 posto. Portal posvećen ovogodišnjim izborima Race42012., predviđa Obami 290 elektorskih glasova a Romneyju 248.

U prognozama izbora za trećinu mjesta u Senatu, gdje demokrati drže većinu i cijeli saziv Predstavničkog doma Kongresa, u kojem su većina republikanci, prognoze ne previđaju bitne promjene.



Tako bi prema prognozi NPR-a u Senatu trebao ostati isti odnos snaga, 53 prema 47 zastupnika, pri čemu bi demokrati izgubili Montanu, Nebrasku i Sjevernu Dakotu, a republikanci Indianu, Maine i Massachusetts.

U Predstavničkom domu Kongresa, gdje bi demokrati trebali osvojiti 25 novih mjesta da postanu većina, također se prognozira malo promjena, odnosno jednoznamenkasto povećanje broja zastupnika za bilo koju od stranaka. NPR prognozira da bi republikanci mogli dobiti dva mjesta više. U sadašnjem sazivu republikanci imaju 241, a demokrati 191 zastupnika. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene