Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka

Javili su se roditelji nestale Maddie nakon rezultata DNK analize Poljakinje koja tvrdi da je nestala djevojčica

Kate i Gerry McCann
Kate i Gerry McCann Foto: Afp
Roditelji Madeleine McCann oglasili su se nakon što su rezultati DNK analize za Poljakinju koja tvrdi da je njihova nestala kći bili negativni.

Julia Wendell (21) dospjela je na naslovnice diljem svijeta i prikupila ogroman broj sljedbenika na internetu kada je rekla da vjeruje da je nestala Madeleine. Međutim, nije pružila nikakav dokaz, a njezini su roditelji njezine tvrdnje označili kao laži i manipulaciju te dodali kako je očito da ona nije nestala Britanka.

Julia je čak iznijela svoj slučaj u američkom talk showu Dr. Phil, ali rezultati DNK analize ovog tjedna pokazali su da je doista iz Poljske, kao što su njezini roditelji rekli, s nešto litavskog i rumunjskog podrijetla.

Kate i Gerry McCann zatim su zamoljeni da obavijeste o potrazi za svojom kćeri putem službene kampanje Find Madeleine na Facebooku. Kao odgovor glasnogovornik roditelja je rekao: "U ovom trenutku nema ništa za prijavu. Ako i kada postoji, doći će od metropolitanske policije."

Dr. Fia Johansson, privatna istražiteljica koja je pomagala Wendell, rekla je ovaj tjedan: "Ona je apsolutno sto posto iz Poljske. Ona je mali postotak Litvanke i Ruskinje, ali rezultati testa pokazuju da je Poljakinja. Ova je priča puno kompliciranija od jednostavne djevojke iz malog grada u Poljskoj koja tvrdi nešto kako bi privukla pozornost. Uistinu je vjerovala u ono što je govorila, s toliko pitanja o njezinom djetinjstvu lako je shvatiti odakle dolaze te sumnje, rekla je istražiteljica, piše Daily Mail.

Dr. Johansson dodala je da se Wendell nakon što je saznala da ona nije Madeleine odlučila vratiti u Poljsku.

Madeleine iz Rothleya u Leicestershireu nestala je tijekom obiteljskog odmora u Praia da Luz u Portugalu 2007. godine, tada u dobi od tri godine. Sada bi imala oko 19 godina, dvije godine bi bila mlađa od Wendell, što je mnoge ostavilo skeptičnim.

Wendell je također rekla da se ne može sjetiti velikih dijelova svog djetinjstva i da nije sigurna u svoju dob jer nije vidjela svoj rodni list – što su njezini roditelji oštro opovrgnuli.

"Ne sjećam se većine svog djetinjstva, ali moje najranije sjećanje jako je snažno i odnosi se na odmore na vrućem mjestu gdje postoji plaža i bijele ili vrlo svijetle zgrade sa stanovima. Ne vidim svoju obitelj u tom sjećanju", rekla je.

Roditelji sve opovrgnuli

Wendell je inzistirala na tome da ima mnogo sličnosti s nestalom Madeleine i da je rijedak nedostatak oka za koji je tvrdila da ga dijeli s Madeleine izblijedio. Rekla je da je također imala sličan smijeh i rupicu kao nestala djevojka.

Wendell je tvrdila da bi njezina majka uvijek promijenila temu kada bi ona spomenula njezino rođenje i nije joj htjela pokazati nikakav dokaz.

Dr. Phil joj je rekao: "Tvoja majka kaže da je otišla u bolnicu i rodila te." Poljakinja je odgovorila: "Kaže. Kad sam je prije cijele ove situacije pitala za DNK, kada sam je tražila neke slike kada je bila trudna, neke slike iz djetinjstva - odbila je."

Wendell je tvrdila da joj nikada nisu pokazane njezine fotografije u ranim godinama ili rodni list, njezini su roditelji to brzo opovrgnuli - i pružili dokaze.

"Za nas kao obitelj očito je da je Julia naša kći, unuka, sestra, nećakinja, sestrična i polunećakinja. Imamo sjećanja, imamo slike. Julia ima i te fotografije jer ih je ponijela iz obiteljske kuće s rodnim listom, kao i brojne otpuste iz bolnice. Uvijek smo pokušavali razumjeti sve situacije koje su se događale s Julijom. Julijine prijetnje, njezine laži i manipulacije, aktivnosti na internetu... Sve smo to vidjeli i pokušali spriječiti, objasniti, tražili smo da prestane. Uvijek smo joj pokušavali pomoći da ponovno stane na noge. Julia je punoljetna već nekoliko godina. Iselila se iz kuće. Odbija liječenje, ne uzima lijekove redovito. Također nije iskoristila mogućnost liječenja u jednom jako dobrom centru u Poljskoj koji ju je pristao primiti", ispričali su roditelji. 

Objasnili su da su Wendell ponudili terapeute, lijekove i podršku tijekom godina te dodali: "Julia je nekoć htjela biti pjevačica, model. Uvijek je željela biti popularna. Ono što se sada događa je da ona ima milijun sljedbenika. Internet neće zaboraviti, a očito je da Julia nije Maddie. Očajni smo s ovom trenutačnom situacijom."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene